21 Οκτ 2011

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Παπακωνσταντίνου με αφορμή τα μεταλλεία χρυσού

http://www.skai.gr

Αντιπαράθεση στη Βουλή, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκάλεσαν τα «απόνερα» της χθεσινής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αλλά και η επίκαιρη ερώτηση για τα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μέμφθηκε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τις δηλώσεις που είχε κάνει ως υπουργός Οικονομικών ότι αν λαμβάνονταν και άλλα μέτρα θα είχα αποτύχει ο υπουργός και πρόσθεσε «μια χαρά σας βλέπω στη θέση σας. Μόνο υπουργείο αλλάξατε, αλλά σε χιλιάδες πολίτες κόστισε πολύ πιο ακριβά».

Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ ενοχλήθηκε και έχασε την ψυχραιμία του από την κατηγορία Βενιζέλου περί «τζάμπα μάγκας», ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ρόλος του είναι να δημιουργεί επεισόδια έξω και μέσα από τη Βουλή και επιδίωξη του κ. Τσίπρα με τη στάση του είναι να κερδίσει ένα πεντάλεπτο στα δελτία ειδήσεων.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανταπαντώντας – και με αφορμή την παραχώρηση των Μεταλλείων Χρυσού σε επιχειρηματικό σχήμα- είπε ότι ο ίδιος μπορεί να είναι «τσάμπα μάγκας» όμως οι «μαγκιές» της κυβέρνησης δεν είναι τσάμπα, αλλά κάθε φορά που κάνει τα στραβά μάτια στη διαπλοκή, κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στη χθεσινή στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που χειροκρότησαν τον «κανονικό μάγκα» - όπως χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο - και τους κατηγόρησε ότι χειροκροτούσαν το «ξεγύμνωμα της υποτέλειας της κυβέρνησής τους».

Εξάλλου, επί της ουσίας της ερώτησης ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργού ότι διαμεσολάβησε σε μια συμφωνία ιδιωτών χωρίς το ελληνικό δημόσιο να έχει κανένα όφελος, γιατί –όπως είπε- αν υπήρχε όφελος για το δημόσιο δεν είναι κακό να είσαι ντίλερ.

«Ο πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει συνάψει μια συμφωνία με μια άλλη χώρα, όπως με το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ., και όταν ο ηγέτης της άλλης χώρας του ζητά από κοινού να είναι παρόντες σε αυτή τη συμφωνία, λέτε να πει όχι για να μην κατηγορηθεί από εσάς ότι μεσολαβεί;» είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ευτυχώς ως μοναδικό κριτήριο ο πρωθυπουργός έχει το δημόσιο συμφέρον και όχι τι θα ακούσει από εσάς».

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφερόμενος στην επένδυση στα Μεταλλεία Χρυσού δήλωσε πως πρόκειται για μια επένδυση ενός δισ. η οποία θα δημιουργήσει 1.800 θέσεις εργασίας ενώ το δημόσιο θα έχει προβλεπόμενα ετήσια έσοδα 125 εκατ. ευρώ.