6 Οκτ 2011

Και το κακό ξεκινάει από τη Χαλκιδική .

Η μεταλλουργία χρυσού στη Θράκη και η δημόσια διοίκηση της χώρας – Η σημασία του φράγματος νερού του Ιασίου

To μεταλλείο χρυσού Kisladag στην Τουρκία.
Ανήκει στην Eldorado Gold που θέλει να “αναπτύξει”
 και τη Θράκη
Toυ Δρ Γιώργου Τριανταφυλλίδη – Θεσσαλονίκη, 5 Oκτωβρίου 2011
Oι εξελίξεις στο θέμα της μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη τρέχουν σε πολλά επίπεδα. Ο καθημερινός άνθρωπος αδυνατεί να τις παρακολουθήσει. Ανταποκρινόμενος σε παροτρύνσεις φίλων και συναγωνιστών στο θέμα προχωρώ με την επιστολή αυτή σε μία αναθέρμανση της κριτικής αυτών που πρόκειται να συμβούν. Αφορμή η πρόσφατη επιστολή της εταιρίας «Χρυσορυχεία Θράκης ΑΕ» με θέσεις έναντι της επιστολής του κ. Αρη Γιαννακίδη, Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης προς την Κυβέρνηση, με ανοικτό αίτημα για διακοπή της αδειοδότησης της διεργασίας για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης.



Φίλες και φίλοι,

1. Ο μεταλλευτικός κώδικας, ή διαφορετικά Ν. 210/1973, ονοματίζει τα λεγόμεναμεταλλευτικά ορυκτά (δηλαδή πετρώματα που περιέχουν μεταξύ άλλων καιχρυσό, αλουμίνιο και νικέλιο). Επιτρέπει στον καθένα, που κρίνει με τα δεδομένα της τσέπης του ότι η εξόρυξη και παραγωγή των μετάλλων αυτών του είναι αποδοτική (κερδοφόρα με μόνο κριτήριο το οικονομικό), να το πραγματοποιήσει. Περιοχές της γης όπου υπάρχουν τα μέταλλα αυτά σε εκμεταλλεύσιμο επίπεδο λέγονται κοιτάσματα. Για το νόμο αυτόν δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί περιορισμοί.
Με τα σημερινά δεδομένα (1.900 δολλάρια ΗΠΑ η ουγγιά χρυσού, δηλ. τα 32 γραμμάρια) περιοχές της γης με περιεκτικότητα 1 γραμμάριο χρυσού στον τόνο είναι κοιτάσματα και η «δουλειά» αφήνει πολλά κέρδη. Γιατί; Διότι με το κυάνιο όλα είναι εύκολα και φθηνά.
2. Η λογική αυτή χαρακτηρίζει αυτόματα από τη μισή έως ολόκληρη την επιφάνεια της Μακεδονίας και της Θράκης κοίτασμα χρυσού!!!! Μην απορείτε με το μέγεθος αυτό, είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Το επικαλέσθηκαν ως απάντησησε σχετικό μου ερώτημα οι κ.κ. εκπρόσωποι της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕενώπιον της Ομάδας Επιστημόνων του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στα πλαίσια ενημέρωσης για το περιεχόμενο της ΜΠΕ για τη Βόρεια Χαλκιδική. Να και η στιχομυθία:
  • Η Μακεδονία και η Θράκη έχει χρυσό μερικά γραμμάρια στον τόνο στη μισή της έκταση…..
  • Όχι στη μισή…..σ’ ολόκληρη….
  • Και τον ζητάτε ΟΛΟΝ;
  • …ΟΛΟΝ (με χαρακτηριστική κίνηση χεριών)…ό,τι ισχύει για το νικέλιο και τα αλουμίνιο το απαιτούμε και για το χρυσό
3. Τρόμαξαν στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και έβγαλαν απόφαση κατά του περιεχομένου της ΜΠΕ, μήπως μείνει και τίποτε όρθιο σ’ αυτή τη χώρα!!!!!
4. Δηλαδή οι άνθρωποι θέλουν:
  • να σκάβουν την επιφάνεια της γης μέχρι βάθος 300 m
  • να την εξορύσσουν και να την αλέθουν
  • να την περνούν από μπάνια με κυανιούχο νάτριο
  • για τις ανάγκες των μπάνιων κυανίου (ιδιαίτερα υδροβόρες διεργασίες) να αντλούν το νερό από βάθη μέχρι 300 m
  • αν δεν τους φθάνει το νερό δεν έχουν ενδοιασμό να αντλούν υφάλμυρο νερό από περιοχές κοντά στη θάλασσα, δηλαδή να καταστρέψουν τελείως ότι υπόλοιπο υδροφορέα έχει απομείνει
  • να το δηλητηριάζουν το νερό αυτό με το κυάνιο (η ουσία αυτή σκοτώνει ΟΛΟΥΣ τους μικροοργανισμούς του νερού!!!!)
  • να παίρνουν το χρυσό και ΟΛΑ τα περιεχόμενα μέταλλα, να παρατούν τη μολυσμένη γη όπου γουστάρουν και βρίσκουν τρύπα ανοικτή στη γη
  • ποτάμια νερού θα καταντούν χωρίς μέταλλα και μικροοργανισμούς…δηλαδή νεκρά!!!
  • να ανατρέψουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης λόγω των απίθανων ενεργειακών απαιτήσεων της διεργασίας. Η χώρα θα αγοράζει δικαιώματα εκπομπών από τους γείτονες για να τους δίνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και θα τα πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ΟΛΟΙ ΜΑΣ…..
  • να βάλουν στην τσέπη όλο το χρήμα εκτός από τις αμοιβές των λίγων εργαζομένων που θα απασχολήσουν (θα σας εξηγήσω πόσους θα απασχολήσουν στη Θράκη)
  • να αφήσουν λίμνες (ή όρθια βουνά με βάση την τελευταία πρόταση με τις πρέσσες!!!!) φορτωμένες με κυανιούχα κατάλοιπα
  • και να φύγουν….αν θα φύγουν…..
  • διότι κρατούν το δικαίωμα να καταστρέφουν τη γη…κατά στάδια, όποτε γουστάρουν…και αυτό το ονομάζουν…..βιώσιμη ανάπτυξη!!!!
5. Τέθηκε το θέμα της κυάνωσης λοιπόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίοέβγαλε ψήφισμα για απαγόρευση των εφαρμογών κυανίου στη μεταλλευτική. Το ψήφισμα αυτό δεν προωθήθηκε μετά από παρέμβαση των εταιριών χρυσού σε πολιτικό επίπεδο. Τότε δεν υπήρχε ακόμη πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας. Για μας επομένως το θέμα κυανίου στην ΕΕ είναι ανοικτό και στηρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
6. Από το 2001 έχουν βάλει «λυτούς και δεμένους» για να διαμορφώσουν πολιτική για το κυάνιο…ειδικά για το κυάνιο, προσέξτε. Και η πρότασή τους είναι ότι «η κυάνωση είναι σήμερα η βέλτιστη διατιθέμενη τεχνική» για παραγωγή χρυσού. Προτάσσουν και ένα σωρό επιχειρήματα πως το κυάνιο είναι….βρώσιμο. Δηλαδή μετά την κυάνωση ποτίστε με το απόνερό της τα χωράφια σας!!!!!!ΑΙΣΧΟΣ!!!
7. Και ερχόμαστε στα καθ’ ημάς. Ολο αυτό τα παρασκήνιο με το κυάνιο πέρασε μέσα από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, και περνά από το νυν ΥΠΕΚΑ, απλά διότι μέσα στους χώρους αυτούς δεν υπάρχει «άνθρωπος» αλλά «ανθρωπόμορφα όντα». Δεν τους ενδιαφέρει η καταστροφή της γης και των νερών. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα του «χρυσού» κυκλώματος. Δεν κυβερνούν πολιτικοί αλλά τεχνοκράτες υπάλληλοι των εταιριών χρυσού. Οι πολιτικοί, και μάλιστα οι τοπικοί βουλευτές, είναι διακοσμητικά πιόνια στο παιχνίδι αυτό. Αν δεν παίξουν το παιχνίδι τους την άλλη φορά κόβονται από τα ψηφοδέλτια (μιλάω για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Ετσι έχει προωθηθεί το θέμα μέχρι τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Μανιάτη ότι «θα βγάλει στην επιφάνεια της γης όλον τον ορυκτό πλούτο που κρύβει η Μακεδονία και η Θράκη». Να τον δώσει σε ποιόν, μήπως να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος;
8. Πανάθλιο ρόλο σ’ όλο το καταστροφικό αυτό παιχνίδι έπαιξε το ΙΓΜΕ. Επεσε στα χέρια μου η εισήγησή τους για το ζήτημα του περιεχομένου της ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ για τη Βόρεια Χαλκιδική. Εντυπωσιακό!!! Λεκτική αντιγραφή με καρμπόν των θέσεων της εταιρίας. Δεν ντράπηκαν οι άνθρωποι. Ρήμαξαν επί δεκαετίες το δημόσιο χρήμα με αποτέλεσμα μηδέν και εισηγήθηκαν για το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα στη βόρεια Ελλάδα με ένα κείμενο επιπέδου «πρώτης δημοτικού» υπέρ της μεταλλουργίας χρυσού. Μου ζητήθηκε σχόλιο για το κείμενό τους ενόψει ενστάσεων στο ΣτΕ. Πιο πολύ χρόνο μου πήρε αυτή η επιστολή από την ενδεχόμενη κριτική που θα κάνω για τις θέσεις τους.
Γι’ αυτό και τους κλείνει η Κυβέρνηση….κατάλαβαν τα μασάλια τους περί ορυκτού πλούτου και δεν ξέρουν που να τους μετατάξουν για να απαλλάξουν το ελληνικό λαό από τα βάρη τους. Η επιστολή τους για τη Χαλκιδική είναι η «ακροτελεύτεια πράξη τους». Και οι μέλισσες όταν τσιμπήσουν πεθαίνουν. Δε βρέθηκε ούτε ένας μεταξύ τους να υπερασπισθεί την περιβαλλοντική ακεραιότητα του τόπου. Τον θεωρούν άκριτα επαγγελματικό τους τσιφλίκι.
9. Μέσα σ’ αυτόν τον κόλαφο ξεκαθαρίστε και τα πράγματα για τη Θράκη:
Α) Κυάνωση θα κάνουν στο μισό νομό Ροδόπης. Επομένως το Πέραμα θα είναι η αρχή της περιβαλλοντικής συμφοράς μέσα στο επιθερμικό πεδίο Αισύμης – Σαππών – πετρωτών όπου μεικτά θειούχα και αλουνίτης (δηλαδή τεράστιες ποσότητες πετρωμάτων) υδρολύονται από το βρόχινο νερό με την όξινη απορροή προς θειϊκό οξύ.
Β) Για το εάν το κυάνιο τρώγεται, ή το εάν δεν εξατμίζεται, ας έλθουν τα «ανθρωπόμορφα τέρατα» της Αθήνας να κάνουμε πειράματα με επιδείξεις στην Κομοτηνή, με πειραματόζωα τους ίδιους και όχι ποντικούς και καναρίνια. Ας δεχθούν και θα το οργανώσουμε το show. Διαβουλεύσεις τύπου «Χαλκιδικής» δεν τις προτείνουν τώρα γιατί….δε μασάει το πράγμα. Ξέρουν αυτοί.
Γ) Από τα λίγα που διάβασα στη ΜΠΕ της ΠΠΕΑ για το Πέραμα προβλέπεται (αντί για το κλασικό χώρο τέλματος) επιφανειακή σώρρευση σε μικρές βαθμίδες της κυανοφόρας γης μετά τη διεργασία με τις πρέσσες. Αυτός ο λόφος με τον τρόπο που προτείνεται είναι ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΕΛΜΑΤΟΣ διότι δεν παρέχει κανένα εχέγγυο ασφάλειας και, όπως έλεγαν οι εταιρείες παλιά, η υπερύψωση αναχωμάτων με την προτεινόμενη διεργασία είναι επισφαλέστατη για κατάρρευση με το φύσημα του ανέμου. Συμφωνώ επομένως με τον Κυριάκο Αρίκα στο ζήτημα αυτό.
Δ) Δεν υπάρχει απόλυτη καταστροφή του κυανίου με τις λεγόμενες μεθόδους αποτοξικοποίησης . Και η μέθοδος INCO διασπά το κυάνιο της υδατικής φάσηςτου πολφού μόνον. Τα «τουβλάκια» που προτείνονται μετά τις πρέσσες θα περιέχουν το προσροφημένο κυάνιο σε ανεξέλεγκτες ποσότητες.
Ε) Η λεγόμενη ανακύκλωση του νερού κρύβει πολλά χημικά κόλπα. Θα τα πούμε σε επίπεδο ΜΠΕ, αλλά εύχομαι να το αποφύγει η Θράκη αυτό το στάδιο.
Ζ) Αντληση νερού από υφάλμυρο υπόγειο υδροφορέα είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο κάθε απλός αγρότης. Εάν μπει η θάλασσα στις υπόγειες υδροφορίες ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
Η) Και οι θέσεις εργασίας: Για 3.500 τόνους πέτρωμα την ημέρα, 25 εργαζόμενοι στη φάση εξόρυξης μέχρι την ξηρή λειοτρίβηση, 25 στην υγρή λειοτρίβηση και την κυάνωση, 20 στη συντήρηση, λογιστική υποστήριξη, έρευνα. Σύνολο….άντε 70 ή 80 εργαζόμενοι. Αυτά μπορώ να τα τεκμηριώσω από κρατικά έγγραφα. Που τους βρήκαν τους 300;
Θ) Οσο για την Kittila η σύγκριση είναι αδόκιμη περιβαλλοντικά διότι μιλάμε για….άλλο κόσμο. Η θερμοκρασία εκεί είναι μόνιμα υπό το μηδέν (επομένως εκεί δεν εξατμίζεται υδροκυάνιο), τα νερά είναι επιφανειακά άφθονα, πυκνότητα πληθυσμού ανύπαρκτη, δεν γνωρίζουμε την έκταση ή τη δυναμική εξέλιξης της επέμβασης εκεί. Επομένως ένα ταξίδι δεν προσθέτει τίποτε πέρα από εντυπώσεις όπως αυτές που ανεπιτυχώς προσπάθησε να εκπέμψει η κα Καραβασίλη!!!!
Ι) Και η κρυμμένη λεπτομέρεια του φράγματος του Ιασίου. Πρόκειται για φράγμα χωρητικότητας 25.000.000 m3 νερού με τεράστια επιφάνεια έκθεσης νερού στον ήλιο. Η λειτουργία του θα εξασφαλίσει νερό άρδευσης στο ανατολικό τμήμα του νομού Ροδόπης. Δηλαδή μιλάμε για χιλιάδες θέσεις εργασίας!!!!
Ας γυρίσουν οι ντόπιοι πολιτικοί να δουν ποιοι παράτησαν τη γη στα γύρω χωριά και ποιοι μένουν εκεί και υπομονετικά την καλλιεργούν και ταπεινά επιβιώνουν. Για τους πρώτους η λύση της επιβίωσης ΔΕΝ είναι η μεταλλουργία χρυσού. Για τους δεύτερους η λειτουργία του φράγματος θα φέρει πολύ καλύτερες μέρες.
Πέρα όμως από την ασύλληπτη οικονομική διάσταση του φράγματος υπάρχει και η πολύ σοβαρή περιβαλλοντική. Η εξάτμιση του νερού του φράγματος θα αλλάξει το μικροκλίμα της εγγύς ευρύτερης περιοχής με αύξηση των επιπέδων υγρασίας όλο το χρόνο. Η υγρασία ρουφά το υδροκυάνιο όπως «το σφουγγάρι το νερό». Φαντασθείτε μονάδα κυάνωσης στις Σάππες να εξατμίζει υδροκυάνιο!!!!!
Οι εταιρίες χρυσού λοιπόν ΔΕΝ το θέλουν το φράγμα. Δεν θέλουν ανθρώπους να επιβιώνουν από την καλλιέργεια της γης ούτε τους συμφέρει η προβολή της περιβαλλοντικής διάστασης. Παντού φροντίζουν μεθοδικά και με κάθε τρόπο να απαξιώνουν τη σημασία της γης για επιβίωση. Διαφορετικά δεν έχουν θέση οι ίδιοι στο ίδιο μέρος.
Φίλες και φίλοι,
Αυτά αναλύθηκαν σε ομιλίες μου στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή φέτος. Το έλαβαν το μήνυμα οι τοπικοί πολιτικοί που δεν ελέγχονται από το «αθηνοκεντρικό λεφούσι» της καταστροφής του τόπου. Η επιστολή Γιαννακίδη προς τον κ. Πρωθυπουργό τα λέει όλα. Ο τελευταίος υποσχέθηκε δημόσια στην Κομοτηνή φέτος ότι δεν θα αδειοδοτηθεί μία διεργασία που δεν τη θέλει όλος ο κόσμος. Αυτά βέβαια τα λένε από το 2000.
Οι τοπικοί άρχοντες (πχ οι Δήμαρχοι) επιβάλλεται να αναδείξουν και να προωθήσουν άμεσα την αποπεράτωση του φράγματος Ιασίου. Και να φροντίσουν με όπλο αυτό να προωθήσουν δυναμικά τη γεωργία την κτηνοτροφία στην περιοχή. Να οι χιλιάδες θέσεις εργασίας!!!!
Οι πρόσφατες δηλώσεις Μανιάτη όμως…..άλλα κρύβουν. Και το κακό ξεκινάει από τη Χαλκιδική όπου οι πολιτικοί της ΟΛΟΙ προωθούν με νύχια και με δόντια τα μεταλλεία χρυσού. Ολη η βόρεια Χαλκιδική θα γίνει ένα απέραντο μεταλλείο χρυσού. Το θέλετε αυτό και στη Θράκη;
Για να δούμε ποιος κυβερνάει τη χώρα. Οι πολιτικοί ή «τα ανθρωπόμορφα τέρατα του αθηνοκεντρισμού»; Όταν το ξεκαθαρίσετε ενημερώστε με, με την υπερδεκαετή μου εμπλοκή στο θέμα το περιμένω με αγωνία.
Γ. Κ. Τριανταφυλλίδης