12 Ιουλ 2013

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στη Μεγάλη Παναγιά

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΠΑΓΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ


HEldorado Gold και η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έβαλαν στο μάτι τη γη των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς. Ηδη στάλθηκαν ειδοποιητήρια αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αγροτεμαχίων, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και ιδιοκτησία της Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους.


Καστανιές, μηλιές και καλλιέργειες, απ' όπου οι ιδιοκτήτες έβγαζαν ένα μικρό εισόδημα, αρπάζονται με το αιτιολογικό τής «εθνικής σημασίας» της επένδυσης. Με αρπαγή κινδυνεύουν και κατοικίες μέσα στη Μεγάλη Παναγιά. Οι κάτοικοι ετοιμάζονται για ομαδικές ενστάσεις, αλλά λόγω του «αναγκαστικού» χαρακτήρα της απαλλοτρίωσης, τα χρήματα που δίνει η εταιρεία χρυσού κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και οι περιουσίες τους αρπάζονται χωρίς καν να ρωτηθούν, όπως καταγγέλλουν.


Λίμνες αποβλήτων
Την ίδια στιγμή, η αστυνομία κάλεσε και απέσπασε παράνομα DNA από 9 κατοίκους, παρά τη θέλησή τους, τη στιγμή που διεξάγεται εισαγγελική έρευνα ακριβώς για τη βίαιη και παράνομη λήψη γενετικού υλικού, ενώ ακόμη 7 κάτοικοι εκλήθησαν για να παρουσιαστούν σήμερα στην Αστυνομία Πολυγύρου και να δώσουν δείγμα DNA.
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση αφορά ιδιοκτησίες 20 κατοίκων που βρίσκονται μέσα στην έκταση που χάρισε το ελληνικό κράτος στην Eldorado Gold και στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», για να διενεργηθεί η εξόρυξη και να δημιουργηθούν δύο λίμνες απόθεσης αποβλήτων. Βρίσκονται στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο, όπου έχουν χωροθετηθεί οι δύο λίμνες αποβλήτων. Η διανομή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τη περασμένη Πέμπτη από υπαλλήλους του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013.
«Μέσα στις εκτάσεις αυτές υπάρχουν ιδιοκτησίες με καστανιές και μηλιές εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και δάσος με οξιές, έλατα και δρυς», λέει εκπρόσωπος των κατοίκων. «Πρόκειται για κτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά λόγω των μεταλλείων αυτό πλέον δεν είναι εφικτό». Οπως λέει, οι απαλλοτριώσεις ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση, με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει η εταιρεία και ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ.
«Οι επόμενες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα αφορούν κατοικίες της Μ. Παναγιάς, καθώς, ως χώρος άμεσης επέμβασης της εταιρείας ορίζεται μια ακτίνα 3 χλμ. από το ανοιχτό όρυγμα. Αυτό περιλαμβάνει και περιοχές του χωριού όπου υπάρχουν κατοικίες. Αν γίνει αυτό, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το χωριό μας και να φύγουμε. Δεν γίνεται να ζούμε δίπλα στις λίμνες με τα απόβλητα», λέει ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Μ. Παναγιάς.
Ομως, τονίζει, από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δεν πλήττονται μόνο οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται μέσα στην περιοχή όπου θα γίνουν τα φράγματα και οι λίμνες αποβλήτων. Υπάρχουν και ιδιοκτησίες με καρυδιές, κερασιές, ακτινίδια και μελίσσια, ακριβώς δίπλα στο φράγμα. Πρόκειται για καλλιέργειες τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται για εισόδημα. Αυτή η δραστηριότητα και το εισόδημα θα μηδενιστούν, προσθέτει.
Χθες, οι κάτοικοι της μεγάλης Παναγιάς οργάνωσαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση του χωριού. Σήμερα αναμένεται να σχηματιστεί ομάδα νομικών που θα προσπαθήσει να σταματήσει τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η παράνομη λήψη DNA από την αστυνομία, στον Πολύγυρο, παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διεξάγει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, έπειτα από καταγγελίες δικηγόρων. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν να παρανομούν, λένε οι κάτοικοι.
Το Σάββατο εκλήθησαν 9 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, για να δώσουν DNA και δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως κατηγορία εις βάρος τους. Ο δικηγόρος τους, Γιώργος Κυρίτσης, που τους συνόδευε, τους συμβούλεψε να αρνηθούν να δώσουν DNA. Κάτι που έπραξαν και δήλωσαν και η δήλωσή τους αυτή περιλαμβάνεται στην έκθεση της αστυνομίας. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους αστυνομικούς να προχωρήσουν στην παράνομη λήψη DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, συνεχίζοντας έτσι παράνομα το ιδιότυπο φακέλωμα των κατοίκων της περιοχής. Οι δικηγόροι των κατοίκων συμβουλεύουν όσους λάβουν παρόμοια κλήση από την αστυνομία, να αρνηθούν να εμφανιστούν, κάτι που, όπως λένε, δεν συνιστά το παράπτωμα της απήθειας.
Οι αστυνομικοί, τονίζει ο κ. Κυρίτσης, καλούσαν έναν έναν ξεχωριστά τους 9 κατοίκους σε ένα δωμάτιο και τους έπαιρναν παράνομα γενετικό υλικό και αποτυπώματα. Οπως λέει, οι κλήσεις αυτές είναι παράνομες από πλευράς δικονομικής διαδικασίας, καθώς παρά τη δήλωση άρνησης τω κατοίκων, γίνεται παράνομη λήψη DNA. Η διαδικασία, προσθέτει ο Γ. Κυρίτσης, προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών και έχουν κάθε δικαίωμα να αρνηθούν να παρουσιαστούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου. Σύμφωνα με τον Γ. Κυρίτση, αρκετοί από τους κατοίκους που υπεβλήθησαν στη δοκιμασία της παράνομης λήψης DNA πρόκειται να προσφύγουν νομικά κατά των αστυνομικών που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή.