24 Νοε 2011

Oι αλήθειες του “Παρατηρητηρίου” και οι διαστρεβλώσεις των “Πολιτών” του (Δημάρχου) Αριστοτέλη

by antigoldgreece

                                        kakavos18
Πριν από μερικές μέρες παρουσιάσαμε ένα έγγραφο της  10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το οποίο γνωμοδοτεί αρνητικά για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές (εδώ). Το έγγραφο το δημοσιεύσαμε αυτούσιο, χωρίς να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ούτε μια λέξη. Με τις γνωστές φανφάρες οι “Πολίτες του Αριστοτέλη” έσπευσαν να μας κατακεραυνώσουν (εδώ) με ένα άλλο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού που τάχα “αποδεικνύει” ότι λέμε “τη μισή αλήθεια” και ότι “διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα”…
Να δούμε λίγο ποιος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα;

Το έγγραφο που έχουν κάνει σημαία οι “Πολίτες” επειδή είναι θετικό για το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας υποτίθεται ότι  είναι της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ του ΥΠΠΟ, όμως στην πραγματικότητα προέρχεται …από ένα Τμήμα μιας Υποδιεύθυνσης αυτής της Υπηρεσίας. Αυτό βεβαίως οι “Πολίτες” παρέλειψαν να το αναφερούν. Συγκεκριμένα προέρχεται από το “Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας” που υπάγεται στη “Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων” της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης. Δηλαδή από το Τμήμα που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τους ΚΗΡΥΓΜΕΝΟΥΣ αρχαιολογικούς χώρους και μάλιστα μόνο εκείνους που ανήκουν στην προϊστορική και κλασική περίοδο. Τέτοιους χώρους προφανώς δεν έχει επάνω στις Σκουριές!
Πρόκειται δηλαδή απλώς για μια ακόμα γνωμοδότηση κάποιου Τμήματος του Υπουργείου Πολιτισμού, τυπικά ισότιμη με τη γνωμοδότηση της 10ης ΕΒΑ. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα δυο έγγραφα φέρουν την ίδια ημερομηνία – και ευχαριστούμε τους “Πολίτες” που μας το επεσήμαναν γιατί δεν το είχαμε προσέξει. Αν αυτή ήταν η γνωμοδότηση κάποιας ανώτερης προϊσταμένης Αρχής θα έπρεπε να υπάρχει στοιχειωδώς μια διαφορά κάποιων ημερών ώστε η “προϊσταμένη” Αρχή να μελετήσει τη γνωμοδότηση της “Υφισταμένης” Αρχής. Δεν υπάρχει.
Επίσης δεν αναφέρουν οι “Πολίτες” ότι το έγγραφο του “Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων κλπ” γράφει για τις Σκουριές: “Όσον αφορά στην κατασκευή μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην άμεση περιοχή μελέτης, στη θέση “Σκουριές” διατηρούμε επιφυλάξεις επειδή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητητες και προτείνεται να εξαιρεθούν οι επιμέρους θέσεις “Νταμπίζ”, “Παλαιοχώρα”, “Καμήλα”, “Καστέλλι” και “Καστελλούδι” από τη μεταλλευτική δραστηριότητα” (σημ: η “Καμήλα” είναι ακριβώς η θέση της επιφανειακής εξόρυξης και των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων). Δηλαδή, αν και αυτές οι αρχαιότητες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου Τμήματος, οι αρχαιολόγοι  εκφράζουν άποψη συμφωνώντας ουσιαστικά με τη 10η ΕΒΑ. Μεταλλευτική δραστηριότητα δεν πρεπει να γινει εκεί πάνω γιατί θα εξαφανίσει τα πάντα! Στη συνέχεια βέβαια αναφέρονται στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους που είναι η αρμοδιότητά τους για να μας πουν ότι “τα προτεινόμενα έργα δεν οχλούν οπτικά ή με οιονδήποτε τρόπο”. Προφανώς, αφού αυτοί οι χώροι βρίσκονται στην Ολυμπιάδα (Πετρόλακκος, Βίνα, Αρχαία Στάγειρα) και το Στρατώνι!
Ωστόσο είναι αλήθεια ότι το κεντρικό Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα έχει διαβρωθεί εδώ και χρόνια από διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων φυσικά δεσπόζουν τα συμφέροντα των κατά καιρούς εκμεταλλευτών του τόπου μας. Συστηματικά το ΥΠΠΟ αγνοεί την αρνητική θέση των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων και παίρνει αντίθετες αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγα χρόνια πριν, επί Υπουργίας Θόδωρου Πάγκαλου το 2000, το ΥΠΠΟ ενέκρινε την κατασκευή του εργοστασίου χρυσού της TVX στην Ολυμπιάδα, κυριολεκτικά επάνω στην Ελληνιστική πόλη των Σταγείρων που βρίσκεται μέσα στο χώρο των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας και είχε έρθει στο φως το προηγούμενο καλοκαίρι από τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη (εδώ). Και ενώ η αεροφωτογραφία των Ελληνιστικών Σταγείρων (κάτω) φιγουράριζε στην αφίσα του ΥΠΠΟ σε ημερίδα  για τις “σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 1999″, δώδεκα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση αυτού του σημαντικότατου αρχαιολογικού τόπου. Τυχαίο; Δε νομίζουμε.  Θα μπορούσε σήμερα το ΥΠΠΟ να γνωμοδοτήσει θετικά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας αν τα Ελληνιστικά Στάγειρα ήταν κηρυγμένος Αρχαιολογικός Χώρος; Πάλι δε νομίζουμε.
StagiraAerial
Δηλαδή οι διάφοροι Υπουργοί και Αρχαιολόγοι Διευθυντές – Προϊστάμενοι, βιδωμένοι επί δεκαετίες στις καρέκλες του Υπουργείου Πολιτισμού και χρυσοπληρωμένοι από τους πτωχούς πλην τίμιους Έλληνες, αποφασίζουν και γνωμοδοτούν αγνοώντας τους πραγματικούς αρχαιολόγους ερευνητές που είναι οι μόνοι που έχουν πραγματική γνώση του τόπου και της κατάστασης. Και όλοι εμείς πρέπει υποτίθεται να υποκλινόμαστε μπροστά στις αποφάσεις τους επειδή “είναι Νόμος”. Έτσι άλλωστε μας διέταξε ο Αντιδήμαρχος και “Πατριάρχης” των “Πολιτών κ. Μοσχόπουλος: να υπακούσουμε στην ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, επειδή “είναι Νόμος”.
Όμως ο “Πατριάρχης” και το ποίμνιό του δεν διδάχθηκε τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν από το κατάντημα του Πάχτα και την πτώχευση της TVX. Oι “παράνομοι” της Β. Xαλκιδικής έχουν ήδη καταθέσει δύο προσφυγές ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ και μία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μας επιπλήξει ο κ. Μοσχόπουλος;