4 Νοε 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Αντιπροσωπεία του τμήματος στην 10η Τακτική συνεδρίαση της συζήτησε εκ νέου το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική, μετά και τις νεότερες εξελίξεις και αποφάσισε τα εξής:
 Εμμένει στη θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, όπως εκφράστηκε με το με αρ. πρωτ. οικ. 3748/13.4.2011 έγγραφο του Τμήματος και την τεκμηρίωσή του.
 Σύμφωνα με αυτή τη θέση,  η επέκταση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική, όπως εμφανίστηκε στη ΜΠΕ του ΕΣΑ του έργου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επειδή δεν πληροί βασικούς όρους. 

 Στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ανατρέπει τις γενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού και ακυρώνει κάθε δυνατότητα παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, η επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως άθροισμα των επιμέρους εκτιμώμενων συνεπειών κάθε επέμβασης.
Η εκτίμηση και αντιμετώπιση της συνολικής επίδρασης του έργου στην ευρύτερη περιοχή, απαιτεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη που ποτέ δεν έγινε και δεν προβλέπεται να γίνει.

Προχωρά σε νομικές ενέργειες προς τα αρμόδια Εθνικά ή/και Ευρωπαϊκά όργανα, με στόχο την ακύρωση της έγκρισης των Περιβαλλοντικών  Όρων, που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ  από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις ουσιαστικές/αξιόλογες παρατηρήσεις-προτάσεις που κατατέθηκαν και από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και από άλλους φορείς.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
 ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αρ. Πρωτ. οικ. 7844/2.11.2011