24 Νοε 2011

Ρύπανση και στα πνευμόνια μαθητών

Απο έμας:

ιδού το μνημείο κρατικού ελέγχου που ευαγγελίζονται οι θιασώτες της επένδυσης και οι αυστηρότατοι έλεγχοι που ΘΑ γίνονται!



Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ     http://www.enet.gr/

ΜΕΛΕΤΗ-ΣΟΚ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΘΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ

Εστω και καθυστερημένα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να κινητοποιηθεί άμεσα για να προστατέψει τη δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή της βιομηχανικής ζώνης του Ασωπού (Βοιωτία) από τη ρύπανση.
                   

Αφορμή αποτέλεσε η επιδημιολογική μελέτη-σοκ για τον Ασωπό, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού και χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Στην έρευνα συμμετείχαν παιδιά της Στ' Δημοτικού των σχολείων Οινοφύτων (Βοιωτίας) και Μακρακώμης (Φθιώτιδας). Καταγράφονται ασθματικές παθήσεις στα παιδιά των Οινοφύτων 17,7% έναντι 9,5% εκείνων της Μακρακώμης. Δηλαδή οι δείκτες των ασθματικών παθήσεων στα παιδιά της περιοχής Ασωπού παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης 8,2%. Μάλιστα ενοχοποιούνται και οι γονείς, που εργάζονται σε συγκεκριμένες βιομηχανίες της περιοχής και μεταφέρουν, μέσω των μαλλιών και του ρουχισμού τους, ρύπους στα σπίτια τους, όπου τους εισπνέουν τα παιδιά.
Για «ψευδολύσεις» του προβλήματος μιλά ο Θαν. Παντελόγλου, χημικός-βιοχημικός μηχανικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) Οινοφύτων.
«Τέσσερα χρόνια μετά την "τραγωδία του Ασωπού και της Μεσσαπίας" και τον εντοπισμό οργανικών τοξικών χημικών και εξασθενισμένου χρωμίου σε Βοιωτία, Αττική και Κεντρική Εύβοια, ο πυρήνας τοξικής ρύπανσης παραμένει ανεπούλωτος.
»Ολα αυτά συμβαίνουν χάρη στη σκοπιμότητα του "κόστους-οφέλους", ώστε να μην ενοχλήσουν τους ρυπαντές. Αντίθετα, δίνουν και νέες κρατικές άδειες λειτουργίας, με "απαράδεκτους όρους" σε εταιρείες εξόρυξης, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εντατικές γεωργο-κτηνοτροφικές παραγωγές, δημιουργώντας και νέες "ρυπαντικές πληγές" στους "λαβωμένους" τόπους της χώρας».
Δυστυχώς, ο Ασωπός δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Αντίστοιχα συμπτώματα τοξικής ρύπανσης έχουν ανιχνευθεί και στο Θριάσιο Πεδίο (Ασπρόπυργο, κ.λπ.) και όπως μας βεβαιώνει η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Δήμου, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου από την ημέρα που ανέλαβε δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία της περιοχής. *
ιδού το μνημείο κρατικού ελέγχου που ευαγγελίζονται οι θιασώτες της επένδυσης και οι αυστηρότατοι έλεγχοι που ΘΑ γίνονται!

ιδού το μνημείο κρατικού ελέγχου που ευαγγελίζονται οι θιασώτες της επένδυσης και οι αυστηρότατοι έλεγχοι που ΘΑ γίνονται!