11 Νοε 2011

Νέο ομόφωνο «ΟΧΙ» στο χρυσό από το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

 by antigoldgreece

xrisa
«Η υγεία των παιδιών μας αξίζει πιο πολύ από τον χρυσό», αποφάσισε ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την κοινοποίηση στο δήμο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση του έργου των Χρυσορυχείων Θράκης στο Πέραμα του Έβρου.
Το θέμα του χρυσού επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα, με αφορμή στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, στη οποία παραβρέθηκε πλήθος δημοτών που αντιδρούν στην εξόρυξη και επεξεργασία του χρυσού.

 
dimotiko1
Ο λαός είναι που λέει «όχι» στα χρυσορυχεία και από την πλευρά τους τα δημοτικά συμβούλια όπως και το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αρνητική τους θέση, τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για «έντιμο αγώνα έναντι σε συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών», στα οποία, πρόσθεσε, οι πολίτες «αντιστέκονται με νίκες και δάφνες».
Αρνητικά εκφράστηκαν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου με εξαίρεση τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γιάννη Λασκαράκη, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία και ζήτησε να αξιολογηθεί η μελέτη από επιστημονικό φορέα.
dimotiko4
Στην προεκλογική, από την Αλεξανδρούπολη, δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι η επένδυση του χρυσού θα υλοποιηθεί μόνο εάν συναινεί η τοπική κοινωνία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Γρηγοριάδης, «δεν υπάρχει εξόρυξη χρυσού χωρίς κυάνιο», τόνισε ο νέος επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Πάμε Μπροστά» Γιώργος Ραπτόπουλος επισημαίνοντας πως η παράταξη του είναι και προγραμματικά κατά του χρυσού.
«ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία, αφήνουμε τον χρυσό να «κοιμάται» και τον εξορύσσουμε αν βρεθεί άλλος τρόπος, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις», τόνισε ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης», Σάββας Δευτεραίος.
dimotiko3
Στη συνεδρίαση μίλησε και ο μεταλλειολόγος κ. Κωνσταντινίδης ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στόχος των εταιρειών χρυσού είναι να «πάρουν όλα τα μέταλα από το υπέδαφος της βόρειας Ελλάδας, απογυμνώνοντας μεγάλες περιοχές και προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή».
Με άλλες του αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την διοργάνωση εκδήλωσης προς τιμήν του τέως Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κυρίου Νικόλαου Κουκουράβα και την Εκμίσθωση καλλιεργήσιμης γης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αλεξ/πολης, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές εφορείες.


Πηγή: sferikos.gr