15 Νοε 2011

Κίνα: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι έπειτα από δυστυχήματα σε δυο ανθρακωρυχεία

                   

Τουλάχιστον 34 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν χθες έπειτα από διαρροή αερίου σε παράνομο ορυχείο στην επαρχία Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Τουλάχιστον άλλοι 9 παραμένουν παγιδευμένοι και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους – ειδικοί αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι ελάχιστες.
Οι διευθυντές του ορυχείου που βρίσκεται στην περιοχή της πόλης Σιζιουάνγκ συνελήφθησαν. Το εργοστάσιο είχε λάβει εντολή να κλείσει τον Απρίλιο και οι επιθεωρητές υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει εξονυχιστική έρευνα. Σε άλλο περιστατικό επτά ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν χθες όταν μια στοά πλημμύρισε στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού.
 
http://www.agelioforos.gr/

Τα νέα ατυχήματα σημειώθηκαν την ημέρα που η κρατική υπηρεσία προστασίας των εργαζομένων στο Πεκίνο κάλεσε να γίνουν αυστηρότεροι οι κανονισμοί εργασιακής ασφάλειας σε όλα τα ορυχεία στη χώρα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ζιανγκ Ντετζιάνγκ παραδέχθηκε σε σύνοδο στελεχών της βιομηχανίας στην πόλη Χεφέι ότι στα ανθρακωρυχεία της Κίνας εξακολουθεί να επικρατεί μια «ζοφερή κατάσταση».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2009 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.631 άνθρωποι σε δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία της Κίνας, και 2.433 το 2010. Τα ορυχεία στην Κίνα παραμένουν τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Οι κανονισμοί εργασιακής ασφάλειας δεν τηρούνται καθώς η βιομηχανία έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία μεγιστοποίησης των κερδών της εν μέσω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα