13 Ιαν 2012

Μια απάντηση του Δασάρχη Αρναίας με διπλή ανάγνωση


   by antigoldgreece   

                                  dasarxeio

Στις 24.11.2011, το “Παρατηρητήριο” υπέβαλε ένα απλό και σαφές ερώτημα στο αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας (εδώ):
“Παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε αν έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία σας αίτηση για τη χορήγηση άδειας επέμβασης σε δάση και δασικές εκτάσεις της περιοχής αρμοδιότητάς σας, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕΜΒΧ”, σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 201745/26.7.2011 για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των έργων: α) Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας και β) Απομάκρυνση, Καθαρισμός και Αποκατάσταση του Χώρου Απόθεσης Παλαιών Τελμάτων Ολυμπιάδας Ν. Χαλκιδικής”.
Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2011. Στην ΜΠΕ και την ΚΥΑ καθορίζεται η έκταση του δάσους που πρέπει να εκριζωθεί για την πραγματοποίηση του έργου “Σκουριές” σε 1.750 στρέμματα περίπου.  Το ερώτημά μας προς το Δασαρχείο έγινε μετά από ασφαλείς πληροφορίες μας ότι με πολύ μεταγενέστερο της 26ης Ιουλίου  έγγραφο της, συνοδευόμενο από σχετικό χάρτη, η  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ζητά έγκριση επέμβασης σε έκταση δάσους μεγαλύτερη από 3.300 στρέμματα, διπλάσια σχεδόν από την ήδη εγκεκριμένη με την ΚΥΑ 201745/2011! Τόσο απλά.



Ο αξιότιμος Δασάρχης Αρναίας κ. Αναστάσιος Αγαλής μας απάντησε λοιπόν εμπρόθεσμα ότι: “Επειδή η όλη διαδικασία είναι ακόμη στη φάση της έρευνας δεν μπορούμε να σας δώσομε τα αντίγραφα που ζητάτε”.
Η απάντηση αυτή κύριε κ. Δασάρχη δεν είναι “ολοκληρωμένη”, τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά διότι:
Σύμφωνα με:
  1. τη διάταξη του άρθρου 10 παρ. 3 Συντ., όπως εξειδικεύεται με το άρθρο 5 παρ. 1, 2 και 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999)
  2. τη συνθήκη του Aarhus για την Πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση που κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων στις 12.12.2005 (Νόμος υπ αριθμ. 3422/12-12-2005 (ΦΕΚ Α 303/13-12-2005)
  3. την ΚΥΑ υπ’αριθμ. ΗΠ 11764/653/2006(ΦΕΚ 327Β/17-3-2006) που εκδόθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης,
ο κ. Δασάρχης είναι υποχρεωμένος να παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες ή να αναφέρει συγκεκριμένα τους λόγους της απόρριψης του αιτήματος.
“H διαδικασία είναι ακόμα στη φάση έρευνας” μας λέει ο κ. Αγαλής. Αλλά έχει περάσει ήδη μισός χρόνος από τότε που μπήκαν οι υπογραφές των οκτώ συναρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών στην ΚΥΑ 201745. Και η έκδοση της ΚΥΑ σημαίνει ότι έχει προηγηθεί από πολλού η “φάση της έρευνας”, μετά από την οποία το Δασαρχείο γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την έκταση των 1.750 στρεμμάτων. Εκτός αν ο κ. Αγαλής ερμηνεύει τους περιβαλλοντικούς νόμους και την κατά την εφαρμογή τους ΑΕΠΟ ως ένα σύνολο εγκρίσεων και αποφάσεων αρμοδίων υπηρεσιών οι οποίες μετά τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ βρίσκονται ακόμα στη “φάση της έρευνας”, που μπορεί να οδηγήσει στην τροποποίηση/κατάργηση των εγκεκριμένων με την ΚΥΑ Περιβαλλοντικών Όρων.
Όμως ο κ. Αγαλής έχει τεράστια εμπειρία με τα “Επενδυτικά Σχέδια” μεταλλευτικών εταιρειών στα δάση της αρμοδιότητας του Δασαρχείου του και αυτές τις διαδικασίες τις παίζει στα δάχτυλα.. Ένας Δασάρχης αυτής της εμπειρίας δεν μπορεί, έξι μήνες μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, να είναι σε φάση έρευνας για το τι θα απαντήσει σε εμάς ή στην αιτούμενη εταιρεία.
Κάτι άλλο λέει ο κ. Αγαλής με την απάντησή του, σαφές και διαυγέστατο για τους νοήμονες αναγνώστες του εγγράφου του: Το τι εγκρίνουμε εμείς – το “αρμόδιο” Δασαρχείο – για τα δάση της Χαλκιδικής είναι άσχετο με αυτό που θα γίνει στα δάση. Αυτό το καθορίζουν η “Εταιρεία” και ο “Υπουργός”. Εμείς γνωμοδοτήσαμε αρνητικά για τα 1.750 στρέμματα και δεν εισακουσθήκαμε. Τώρα μας ζητάνε άδεια επέμβασης για 3.300 στρέμματα που είναι εκτός των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων.
Εμείς είμαστε ένα Δασαρχείο χωρίς προσωπικό, χωρίς πετρέλαιο για να κινηθούν τα οχήματά του, “αρμόδιο” για να παραπέμψει σε δίκες καθε ταλαίπωρο που κόβει ένα δέντρο για να ζεσταθεί ή που σκόπιμα ή από άγνοια καταπατά ένα μέτρο δάσους. Και αναρμόδιο για να εμποδίσει κάθε Μπόμπολα-Κούτρα και Παπακωνσταντίνου να ξεριζώσει τα μισά από τα δάση “αρμοδιότητας” του Δασαρχείου μας, να ανοίξει κρατήρες, να τα σκεπάσει με απόβλητα, να στραγγίσει όλα τα νερά τους και να καταδικάσει σε θάνατο και τα δάση και τους κατοίκους των χωριών που ζουν από αυτά.
Το Δασαρχείο Αρναίας λέει ο κ. Αγαλής, είναι σε φάση έρευνας του μεγέθους της απαξίωσής του από το “Υπουργείο” και του εξευτελισμού του ίδιου και των δασολόγων του από τους εκάστοτε Διευθυντές της “Εταιρείας” στο Στρατηγείο Στρατωνίου, που εκδίδουν διαταγές στις οποίες το Δασαρχείο οφείλει να υπακούσει.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αξιότιμε κ.Δασάρχη, σε μια Ελλάδα που ρήμαξαν οι “Υπουργοί” και οι “Μπομπολοκούτρες”, εσείς που ορκιστήκατε να φυλάττετε το Σύνταγμα και τους Νόμους για την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού της χώρας, των Δασών και των νερών τους, οφείλετε να ορθώσετε ανάστημα.
Να καταγγείλετε δημόσια τα εγκλήματα που διαπραττονται στα δάση της “αρμοδιότητάς” σας.
Να αποδείξετε έμπρακτα την τήρηση, από εσάς πρώτα, της παρ. 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος των Ελλήνων που ορίζει ότι “Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του Κράτους”, δηλαδή του Δασαρχείου σας στην προκειμένη περίπτωση. Και να ζητήσετε και τη δική μας συνδρομή στην προστασία αφού κατά την ίδια παράγραφο “η προστασία του περιβάλλοντος είναι και δικαίωμα του καθενός”, δηλαδή όλων των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής.
Γιατί κ. Αγαλή, αν εσείς και δασολόγοι της Υπηρεσίας σας , ως επιβλέποντες των συνεργείων της “Εταιρείας” ηγηθείτε στην εκρίζωση του αγαθού που το Σύνταγμα και οι νόμοι σας όρισαν να προστατεύετε, εμείς, τώρα όπως και , όπως θυμάστε, το 1999 στην Ολυμπιάδα, θα αγωνιστούμε για την “τηρηση του παρόντος Συντάγματος”. Τότε ακυρώσαμε όλες τις αποφάσεις του Δασάρχη κ. Οικονόμου και εμποδίσαμε την καταστροφή του δάσους και του καταρράκτη της Κηπουρίστρας. Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι.