19 Ιαν 2012

Δημιουργικότητα και αυτονομία: Η εμπειρία της αυτοδιαχείρισης στην Οαχάκα του 2006.

                            Προβολή - συζήτηση με τον μεξικανό Χούλιο Μπρόκα


 Παρασκευή 20 Γενάρη στις 19.30, στην αιθουσα εκδηλώσεων του Μικρόπολις, Βενιζέλου και Βασ.       Ηρακλείου 18




Από τον Ιούνη ως τον Δεκέμβρη του 2006, η μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα έζησε μια μεγάλη λαϊκή εξέγερση που προκάλεσε το θαυμασμό και την αλληλεγγύη των κοινωνικών κινημάτων και των αγωνιζόμενων ανθρώπων όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο εξεγερμένος λαός της Οαχάκα κατέλαβε την πόλη, κατέλυσε κάθε κρατική αρχή και απαίτησε όχι μόνο το κεφάλι του κυβερνήτη, αλλά και τη ριζοσπαστική αλλαγή της πραγματικότητας.
Ακολούθησε μια πολύμηνη διαδικασία αυτοοργάνωσης, πολιτικής αυτονομίας και συλλογικής διοίκησης της πόλης, με την κατάληψη κρατικών κτιρίων, την υπεράσπιση εκατοντάδων οδοφραγμάτων με επιτροπές αυτοάμυνας, την αυτοδιαχείριση κατειλημμένων μέσων ενημέρωσης και τη λήψη αποφάσεων μέσα από δυναμικές λαϊκές συνελεύσεις.

Ο Χούλιο Μπρόκα είναι ακτιβιστής με συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις στην πόλη του Μεξικού το 2000 και στις λαϊκές συνελεύσεις της Οαχάκα το 2006. Επίσης ολοκληρώνει ένα διδακτορικό στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Πουέμπλα με θέμα έρευνας τις μορφές τέχνης και αυτονομίας, ειδικότερα την τέχνη δρόμου (graffiti) στην πόλη της Οαχάκα κατά την περίοδο της λαϊκής εξέγερσης του 2006.

Η εκδήλωση θα ξεκινησει με προβολή του ντοκυμαντέρ «Επαναστάτες της Οαχάκα» του Γιώργου Αυγερόπουλου, διάρκειας μίας ώρας.
Το ντοκυμαντερ επισης υπαρχει εδω: http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2006-2007/111-the-rebels-of-oaxaca