3 Νοε 2011

Νέο παράθυρο από την κυβέρνηση για είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων

Από:http://www.enet.gr/



Η πολιτική κατάρρευση, κατάρρευση, αλλά οι μπίζνες με τα σκουπίδια, μπίζνες. Ακόμη ένα «παράθυρο» για την πλήρη κυριαρχία των εργολαβικών συμφερόντων στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατειακών της συμφερόντων κρατά ανοικτό η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος έχουν επαναφέρει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο τη διαχείριση στην Αττική αναλαμβάνει Ανώνυμη Εταιρεία που θα ανήκει στο Δημόσιο, θα κάνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και θα συνεργαστεί με τον παραχωρησιούχο εργολάβο μέσω άλλης εταιρείας ειδικού σκοπού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο που είχε καταρτιστεί παλαιότερα μελέτησαν ξανά προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, προκειμένου να μεθοδεύσουν το πώς θα ξεπεραστούν εμπόδια που δημιουργούν νομοθετικές ρυθμίσεις που μεσολάβησαν.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» που έγινε νόμος πέρυσι, τη διαχείριση των απορριμμάτων αναλαμβάνει στην Αττική Φορέας Συλλογικής Διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ) στον οποίον συμμετέχουν οι δήμοι της περιοχής που εξυπηρετείται. Ο ΦΟΣΔΑ θα έπρεπε να είχε γεννηθεί από τις αρχές του 2011, προκειμένου να διαδεχθεί τον Ενιαίο Σύνδεσμο (ΕΣΔΚΝΑ). Ομως, καθυστέρησε το σύνολο των διαδικασιών που θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί για την εκλογή συλλογικών οργάνων, με συνέπεια τη διαχείριση να ασκεί ακόμη ο ΕΣΔΚΝΑ, διατηρώντας στα διοικητικά του όργανα πρόσωπα που έχασαν στις εκλογές του 2010.
Το... παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στην κατάρτιση του ΦΟΣΔΑ ενώ, τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεκίνησε με καταδρομική επιχείρηση την προσπάθεια να φτιάξει ΧΥΤΑ στην Κερατέα, που κατέληξε σε ναυάγιο έπειτα από πολύμηνη σύγκρουση των ΜΑΤ με τους κατοίκους. Επίσης, προσπάθησε ανεπιτυχώς, όπως απεδείχθη, να εκχωρήσει τα έργα κατασκευής εργοστασίων για την επεξεργασία των απορριμμάτων από τον ΕΣΔΚΝΑ στο κράτος (κρατική Περιφέρεια Αττικής - νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) με προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη, για να ακυρωθεί στη συνέχεια από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατόπιν προσφυγής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Ιδιώτες στην αποκομιδή
Η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση αναβίωσε επίσης προσφάτως, έπειτα από προσφυγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και με αξιοποίηση, για πρώτη φορά, σχετικής δυνατότητας βάσει νομοθετικής ρύθμισης τον περασμένο Μάρτιο. Εξάλλου, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η κυβέρνηση φρόντισε να εισαγάγει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και στο χώρο της αποκομιδής των απορριμμάτων, ο οποίος θεωρείται και ο πιο προσοδοφόρος σε ρευστό.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Π.Δ., όλα τα παραπάνω γίνονται προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, εκ των οποίων δύο στη Φυλή, ένα στο Γραμματικό και ένα στην Κερατέα για συνολικό όγκο 1.355.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως. Ο προϋπολογισμός μόνο για την κατασκευή των έργων αυτών είναι 440 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι τρεις μονάδες κομποστοποίησης συνολικής δυναμικότητας 160.000 τόνων.
Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει μάλιστα κόστος 90-110 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό που πληρώνουν σήμερα οι δήμοι όταν φέρνουν απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής (45 ευρώ). Το κόστος θα ανεβεί για να γίνεται η επεξεργασία στα εργοστάσια, με προκρινόμενη έως τώρα την τεχνολογία της βιο-ξήρανσης (προωθείται από τον όμιλο Μπόμπολα). Από την επεξεργασία αυτή όμως θα παράγεται ως προϊόν ένα υλικό (SRF/RDF) το οποίο ουδείς γνωρίζει πώς θα αξιοποιείται ή αν θα καταλήγει σε μονάδες καύσης.