19 Νοε 2011

ΤΟ 2012 Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Βέβαια όλα αυτά τα λένε χωρίς να υπολογίζουν τον κόσμο...Ντροπή τους!

http://revenikia.blogspot.com/
Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής χρυσού στην Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Με την χρηματοδότηση των μεταλλείων Κασσάνδρας να είναι εξασφαλισμένη ύστερα από το deal με την Qatar Holdings, στόχος των επενδυτών της European Goldfields και της Ελληνικός Χρυσός είναι να ξεκινήσει μέσα στο 2012 η εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βόρεια Ελλάδα.

Διεθνής διαγωνισμός
Στο πλαίσιο αυτό η European Goldfields που ελέγχει κατά 95% τα μεταλλεία Κασσάνδρας έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την αναζήτηση αναδόχου που θα κατασκευάσει τη μονάδα επεξεργασίας στις Σκουριές, όπου βρίσκεται ένα από τα τρία ορυχεία της επένδυσης.

Το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων κατασκευαστικών ομίλων είναι σημαντικό, με τον

 

κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ που συμμετέχει με 5% στο έργο να έχει το
δικαίωμα πρώτης προτίμησης (first right refusal) για την υλοποίησή του.

Ο ανάδοχος υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθεί τους πρώτους μήνες του 2012, οπότε θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των Σκουριών.

Στο δεύτερο ορυχείο στην Ολυμπιάδα έχει διανοιχθεί η είσοδος ώστε να καθίσταται εφικτή η πρόσβαση βαρέων οχημάτων, έχουν ολοκληρωθεί τα χωματουργικά έργα και είναι έτοιμες οι κτηριακές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή συμπυκνώματος χρυσού θα ξεκινήσει μέσα στο 2012, αφότου παραληφθεί -υπολογίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2012- ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός.

Ουσιαστικά σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εργοταξίου επεξεργασίας των εκατομμύριων ουγκιών χρυσού που έχουν ανακαλυφθεί στην Ολυμπιάδα.

Παραγωγή
Στο τρίτο ορυχείο στο Στρατόνι που είναι το πιο «προχωρημένο», η Ελληνικός Χρυσός παρήγε το τρίτο τρίμηνο του 2011, 10.999 τόνους συμπυκνώματος ψευδάργυρου και 13.939 τόνους συμπυκνώματος μολύβδου στο οποίο περιέρχεται ασήμι, σύμφωνα με τα στοιχεία της European Goldfields.

Η δραστηριότητα  στο Στρατόνι απέφερε το τρίτο τρίμηνο του 2011 στην εταιρεία έσοδα 16 εκατομμυρίων δολαρίων και ακαθάριστα κέρδη 4,8 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα του καναδικού ομίλου. Ωστόσο, αφαιρουμένων λειτουργικών και άλλων δαπανών, η Ελληνικός Χρυσός κατέγραψε ζημίες προ φόρων ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την τελευταία αναθεωρημένη πρόβλεψη της European Goldfeilds, τα συνολικά αποθέματα στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής που έχουν μετρηθεί και ανιχνευθεί διαμορφώνονται στις 23,8 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού.

Σημειώνεται ότι το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται στα 8-12 δισ. ευρώ για τη συνολική 30ετή διάρκεια λειτουργίας και κατά κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν πρωτογενώς και δευτερογενώς 1.500 και 5.000 εργαζόμενοι.



Πηγή: www.capital.gr