29 Απρ 2012

Ο Δασάρχης με τα χρυσά δάση

antigoldgreece
campingSkouries-July07
Mε το έγγραφο του 9485/24-4-2012 προς το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, το Δασαρχείο Αρναίας επισημαίνει ότι “οι δασικοί δρόμοι στις Σκουριές είναι δημόσιοι και ελεύθεροι για τους πολίτες”. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου την προηγούμενη ακριβώς μέρα, 23 Απριλίου 2012, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διατάσσεται να ξηλώσει μπάρες και συρματοπλέγματα από τους δασικούς δρόμους, να κατεβάσει από τα δέντρα τις συσκευές ηλεκτρονικής ανίχνευσης και να αποσύρει τους σεκιουριτάδες, ενώ παράλληλα διατάσσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των εκπροσώπων της εταιρείας για τις “τελεσθείσες έκνομες ενέργειες” στις Σκουριές.
Την αμέσως επόμενη μέρα ο Δασάρχης κ. Αγαλής βρήκε ότι το έγγραφο αυτό ήταν “ανεπαρκές” και έστειλε δεύτερο έγγραφο προς το Α.Τ. Αρναίας, με το οποίο “διορθώνει” το προηγούμενο ως εξής:

 Με την 7633/29-3-2012 απόφαση  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης εγκρίθηκε η παραχώρηση της έκτασης για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή “Σκουριών” Μ. Παναγίας και “Μαντέμ Λάκκου” Στρατονίκης. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν δασικοί δρόμοι, μικρά τμήματα των οποίων περιήθαν στην δικαιοδοσία της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”.
Επειδή αυτά τα τμήματα δρόμων σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν λόγω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, θα κατασκευαστούν από την εταιρεία παρακαμπτήριες δασικές οδοί, για τις οποίες πρέπει να συνταχθούν σχετικές μελέτες που θα εγκριθούν από την Υπηρεσία μας, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 48 του νόμου 998/79.
Μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών, οι υπάρχοντες δασικοί δρόμοι θα είναι σε κυκλοφορία με ευθύνη της εταιρείας!!!
Με την πρωτοφανή αυθαίρετη απόφαση του κ. Δασάρχη, η κυκλοφορία σε έναν δημόσιο δασικό κοινόχρηστο δρόμο θα γίνεται …υπ’ευθύνη μιας ιδιωτικής εταιρείας! Ο κ. Δασάρχης ερμηνεύει κατά το δοκούν την απόφαση παραχώρησης του δάσους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η οποία αναφέρει σαφώς ότι (όρος 14) ότι άδεια επέμβασης δίνεται μόνο για τα τμήματα του υποέργου “Σκουριές” για τα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες Τεχνικές Μελέτες.  Όλα αυτά εξηγούνται αναλυτικά στηνΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δημόσιας δασικής οδού «Χοντρό Δέντρο-Σκουριές-Γαλατσάνος».
Ο κ. Δασάρχης ερμηνεύει επίσης κατά το δοκούν και τη δικαστική απόφαση της 23ης Απριλίου και την Ελληνική γλώσσα, αφού το “ο δρόμος είναι κοινόχρηστος δημόσιος δασικός και δεν επιτρέπεται να παρακωλύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών μέχρι να γίνουν οι παρακαμπτήριοι” ερμηνεύεται ως “η  κυκλοφορία θα γίνεται με ευθύνη της εταιρείας”. Της ίδιας εταιρείας της οποίας οι υπεύθυνοι παραπέμπονται σε δίκη για την “τελεσθείσα έκνομη πράξη” της παρακώλυσης της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών!
Είναι προφανές ότι η εταιρεία προσπαθεί να βρει κάποιο έρεισμα για να δικαιολογήσει τις μπάρες, τα συρματοπλέγματα και τους “φουσκωτούς” και το βρήκε στο πρόσωπο του κ. Δασάρχη που φαίνεται λησμόνησε ότι στις 4.4.2012 είχε καταθέσει ο ίδιος μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας
Ο Δασάρχης Αρναίας έχει στη δικαιοδοσία του τα “πολυτιμότερα” δάση της Ελλάδας, τα “Μεταλλεία Κασσάνδρας”, που καταλαμβάνουν μια έκταση 317.000 στρεμμάτων. Η μέση δασοκάλυψη σε αυτήν την έκταση είναι 75% που στις Σκουριές ανεβαίνει στο 95%. 40.000 στρέμματα από αυτά χαρακτηρίζονται από την επιστήμη της δασολογίας ως “αρχέγονα δάση”, ενώ 100.000 στρέμματα ανήκουν στο δίκτυο “NATURA 2000″. Ο ορυκτός πλούτος που πάνω του ρίζωσαν τα αρχέγονα δάση του τόπου μας έχει σε πρώτη εκτίμηση αξία 20 δις ευρώ. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας  τα πούλησε ο Χρήστος Πάχτας το 1995 στην TVX αντί 40 εκατ. δολαρίων. Το 2003 πάλι ο Χρήστος Πάχτας τα χάρισε στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που μεταμορφώθηκε τελικά σε ΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, από τον οποίο η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ.
04KataraktisΟ σημερινός Δασάρχης κ. Αναστάσιος Αγαλής ήταν ο δασολόγος του Δασαρχείου Αρναίας που ήταν αρμόδιος για τα δάση της περιοχής Ολυμπιάδας στην κρίσιμη για την μεταλλουρία χρυσού της TVX περίοδο 1998-2000. Ήταν υπεύθυνος για τη διάνοιξη δασικών οδών, την κατασκευή του φράγματος στο ρέμα “Κηπουρίστρα” και της λίμνης τοξικών αποβλήτων, την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας των υδαρών αποβλήτων της μεταλλουργίας, την κατασκευή σωληνόδρομου μεταφοράς των αποβλήτων. Όλα αυτά μέσα στο δάσος της Κηπουρίστρας που περιλαμβάνεται στην περιοχή “NATURA 2000″ του Στρατονικού όρους και έχει ανακηρυχθεί σε “ένα από τα 6 ομορφότερα τοπία της Χαλκιδικής” από το ΕΜΠ.
Χαρακτηριστικές ενέργειες του κ. Αγαλή σε αυτόν τον ρόλο είναι το από 31 Αυγούστου 1999 “Πρωτόκολλο εγκατάστασης μηχανήματος (μπουλντόζας) του αρμόδιου δασολόγου κ. Αναστασίου Αγαλή”, η από 2 Σεπτεμβρίου 1999“γνωμάτευση των  υπαλλήλων Δασαρχείου Αρναίας κ. Αγαλή και Βεζυριανίδη” ότι “η διάνοιξη του δασικού δρόμου Τζενίλοβο-Κακιά Ζήγρα μήκους 1+741,7 χλμ έχει καλώς και είναι νόμιμη βάσει της 5382/2-7-1999 απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, επειδή κόβονται δέντρα μικρής ηλικίας”(!), η οποία ακυρώθηκε αμέσως με την 5592/5-7-1999 απόφαση της αυτής Υπηρεσίας!
Αλλά ο κ. Αγαλής δεν εγκατέστησε μόνο μπουλντόζες για να κόψει “δέντρα μικρής ηλικίας”, εγκατέστησε και δασεργάτες για να κάνουν γουλί το δάσος της Κηπουρίστρας. Και όταν οι Νίκος Μήτσιου και Τόλης Παπαγεωργίου μπήκαν μπροστά και ζήτησαν από τους δασεργάτες του Συνεταιρισμού του Στανού να μην κόψουν το δάσος που αρνήθηκαν να κόψουν οι Συνεταιρισμοί Σταυρού και Ιερισσού, ο αρμόδιος δασολόγος κ. Αγαλής τους απείλησε ότι θα τους παραπέμψει στον Εισαγγελέα! Ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αρναίας στην περίοδο 2003-2006 υπερψήφισε όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. για το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που αναπτύσσεται συνολικά μέσα στα δάση, την προστασία των οποία έχει οριστεί να υπηρετεί.
Από το 1999 λοιπόν μέχρι και σήμερα ο Δασάρχης πλέον κ. Αγαλής συνεχίζει τις άοκνες προσπάθειες για την προστασία του δάσους των 317.000 στρεμμάτων …από τα πάντα εκτός από το “Επενδυτικό Σχέδιο” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.