10 Σεπ 2009

μη τακτική ούτε και περιοδική ενημέρωση που πραγματοποιείται όταν αυτό είναι εφικτό


Στις 4/8 έγινε συνέλευση στο ΚΑΠΗ Μεγάλης Παναγίας και δημιουργήθηκε, όπως αναμενόταν, η επιτροπή αγώνα Δήμου Παναγίας. Στην ανοιχτή συνέλευση συμμετείχαν πολίτες, δημότες, το δημοτικό συμβούλιο, αρκετοί σύλλογοι του χωριού και η πρωτοβουλία. Οι συνελεύσεις γίνονται στο ΚΑΠΗ και είναι ανοιχτές για όλους και για όλες. Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή καλέστηκαν να συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι του χωριού. Είχαμε σημαντικές αποχές είχαμε και αποχωρήσεις. Ο νεοσυσταθής ιππικός όμιλος αποχώρησε γιατί δεν τα βρήκαν στο εσωτερικό τους. Το σωματείο εργαζομένων στην εταιρεία, αν και συνεχίζει να παρεβρίσκεται στις συνελεύσεις, αποχώρησε γιατί... απλά αποχώρησε και δεν μας
εξήγησε το γιατί. Από την άλλη πλευρά ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου αδυνατεί να συνεδριάσει και επίσης αδυνατεί να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα των μεταλλείων.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει κάποιες ενέργειες όπως η σύνταξη κειμένου το οποίο μοιράστηκε το δεκαπενταύγουστο στις εκδηλώσεις, η ανάρτηση πανό και φυσικά η επίσκεψη μελών της επιτροπής στην εταιρεία. Ενθαρρυντική είναι η στάση του Συμβουλίου των Νέων του δήμου, το οποίο ξεκαθάρισε την θέση του με ευθύτητα και το κείμενο που διάβασε στην δεύτερη συνέλευση προβλημάτισε αλλά και συγκίνησε πολλούς. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που νέα παιδιά του χωριού πρωταγωνίστησαν στο μοίρασμα κειμένων και στην αφισοκόλληση.
Επόμενη συνέλευση της επιτροπής είναι την Παρασκευή 11/9 ώρα 19:00.


επίσκεψη στην εταιρεία

Στις 18/8 επισκέφτηκαν την εταιρεία
στο Στρατώνι οχτώ μέλη της επιτροπής αγώνα. Η επίσκεψη ήταν ενδιαφέρουσα και κράτησε περίπου δύο ώρες. Ο υποδιευθυντής μας καθησύχασε ότι η εταιρεία θα μας τα φτιάξει όλα πολύ ωραία και από την άλλη ότι χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δεν γίνεται τίποτα! Πριν καν απαιτήσουμε προφορικώς και εγγράφως να φύγουν τα μηχανήματα απ' το βουνό μας είπε: αύριο ή μεθαύριο το τρυπάνι θα φύγει, γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές.! Επίσης μας συνέστησε να το σκεφτούμε καλύτερα, γιατί θα πάρει κανά δυο χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η εξόρυξη. Ένας αρχιμηχανικός της εταιρείας ''φόρτωσε'' όταν ρωτήθηκε τι δουλειά έχει το τρυπάνι μες στο δάσος όταν απόφαση της τοπικής κοινωνίας είναι καμία δραστηριότητα στις Σκουριές, και
μας απάντησε επιλεξεί:είναι ιδιοκτησία μου και κάνω ότι μ' αρέσει,άμα θέλω κάνω και πολυκατοικία δε θα σας ρωτήσω. Η αντίδρασή μας ήταν έντονη, βάλαμε τις φωνές και αυτός φυσικά επικαλέστηκε τη νομιμότητα. Μια άλλη αρχιμηχανικός μας παρουσίασε το Στρατώνι ως ιδανικό τόπο για να μεγαλώνει κανείς τα παιδιά του. Θεωρεί δηλαδή ιδανικό το ότι η παιδική χαρά μπροστά στην παραλία Στρατωνίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού.
Ήταν εμφανείς στο χώρο οι άγριες διαθέσεις που έχει η εταιρεία για τις Σκουριές. Οι τοίχοι των διαδρόμων και των γραφείων ήταν γεμάτοι από χάρτες, φωτογραφίες και μακέτες του δάσους αλλά και του μελλοντικού νεκρού τοπίου.
Σε γενικές γραμμές διακρίναμε μια εσκεμμένη απαξίωση και υποτίμηση του αγώνα των κατοίκων αλλά και αμηχανία απ' την πλευρά τους. Αμηχανία γιατί εκτός από τις λιγοστές θέσεις εργασίας δεν έχουν να δώσουν τίποτα άλλο στην τοπική κοινωνία παρά καταστροφή και θάνατο.

νέα από το βουνό

Όπως περιμέναμε η εταιρεία πήρε τα μηχανήματα από το βουνό στις 28/08/09. Αυτό δεν μας καθησυχάζει ούτε φυσικά η ιστορία τελειώνει εδώ. Η κατασκήνωση συνεχίζεται, ο κόσμος παραμένει στο βουνό και ο καιρός μας θυμίζει ότι το χειμώνα τα πράγματα δεν είναι εύκολα.



εκδήλωση στο μικρόπολις

Πέμπτη 17/09 ώρα 19:00 στον κοινωνικό χώρο για την ελευθερία ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ η πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες πραγματοποιεί ενημέρωση-συζήτηση με θέμα ''εξόρυξη χρυσού και τοπική κοινωνία''. Ακολουθεί η προβολή της ερευνητικής ταινίας ''κυνήγι θησαυρού''.