1 Μαρ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη 2011 πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο εκδήλωση με τίτλο: «Ο ορυκτός πλούτος της  Βόρειας Ελλάδας και η αξιοποίησή του», η οποία διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη.
            Δε θα σταθούμε πολύ στις εισηγήσεις των «έγκριτων» επιστημόνων, που στελέχωσαν την εκδήλωση, αφού αυτές παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τα ΜΜΕ που έτρεξαν να καλύψουν το γεγονός.
         Ακούσαμε ότι η ΜΠΕ είναι ορθολογική και η επένδυση ασφαλής μια και η τιμή του χρυσού αυξάνεται ραγδαία. Ότι εκεί πάνω από τα κεφάλια μας, μπορεί εμείς να βλέπουμε δέντρα, πουλιά, και γάργαρα ποταμάκια, αλλά δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν κρυμμένα 16 δις € που πρέπει να βγουν για να μας σώσουν. Μας είπαν ότι θα έχουμε για 30 χρόνια δουλειά σε ότι αφορά την περιοχή των Σκουριών. Ακούστηκε ακόμη και η τηλεθέρμανση ως ένα επιπλέον όφελος για την τοπική κοινωνία από την «χρυσή επένδυση», πράγμα, όμως, που στην ΜΠΕ δεν αναφέρεται πουθενά!
            Περιχαρώς, μεταδόθηκε από τα έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά μέσα ότι για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών. Κανένα μέσο, όμως, δεν ανέδειξε τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα της άλλης πλευράς…της δικής μας πλευράς, τη στιγμή που αντανακλούν την αγωνία και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης κοινωνίας πολιτών.
            Θα σταθούμε εμείς, λοιπόν, σε αυτά τα ερωτήματα, που τέθηκαν στην εκδήλωση, και απαιτούμε απαντήσεις αφού εκτός του γεγονότος ότι δεν προβλήθηκαν από κανένα ΜΜΕ, δεν απαντήθηκαν και από τους επιστήμονες που στελέχωναν την εκδήλωση. Μάλιστα ο κ. Τρικαλιώτης αποφάνθηκε πως: « Σε κάποιες ερωτήσεις δεν υπάρχουν απαντήσεις και καλύτερα να εστιάζουμε στις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν»!
·                     Ποιος θα καρπωθεί τα 16 δις €, που κρύβονται στη Γη του Κακάβου και θα χρειαστεί να ξεκοιλιαστεί όλο το βουνό για να παρθούν, τη στιγμή που η σύμβαση της συγκεκριμένης Επένδυσης με το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπει κανενός είδους τίμημα από την πλευρά της εταιρείας ;
·                     Πόσοι προβλέπεται να είναι τελικά οι εργαζόμενοι, αφού ενώ στη ΜΠΕ γίνεται λόγος για 1300 εργαζόμενους, απλοί υπολογισμοί ( με βάση τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει στη ΜΠΕ η εταιρεία) τους βγάζουν 416; Μήπως, τελικά, κάποιοι παίζουν χυδαία με την αγωνία του κόσμου για δουλειά;
·                     Θα έχουμε ζωή εμείς και τα παιδιά μας και αύριο σε αυτόν τον τόπο;
·                     Θα έχουμε νερό να πίνουμε και να ποτίζουμε τη γη μας;
·                     Γιατί περιβαλλοντικές μελέτες άλλων επενδύσεων π.χ. Λάρκο, Αλουμίνιο της Ελλάδας κ.α δεν τηρούνται, η περιβαλλοντική ζημιά είναι εκτεταμένη και οι άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν; Ποιος εγγυάται ότι δε θα συμβεί το ίδιο και σε μας;
·                     Ποιος επίσης εγγυάται ότι όταν η επένδυση αποδειχθεί ασύμφορη (αν για παράδειγμα πέσει η τιμή του χρυσού) δε θα σηκωθεί να φύγει η εταιρεία με τους γνωστούς τρόπους που αποδεικνύει το παρελθόν, χωρίς να προβεί σε καμιά αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσε;
·                     Τι θα γίνει με το διοξείδιο του θείου; Γνωρίζουμε ότι προκαλεί όξινη βροχή, η οποία καίει ολόκληρα δάση!
·                     Όπως, εύγλωττα, μας ενημέρωσε ο κ. Παυλίδης: « Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα υπαγορεύσουν νέες επενδύσεις στην εξορυκτική δραστηριότητα». Κάτω από αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη την τιμή του χρυσού που διαρκώς ανεβαίνει, ποιο είναι το μέλλον των περιοχών Τσικάρα, Φισώκα και Πιάβιτσα;
·                     Αλήθεια, οι μόνοι έγκριτοι επιστήμονες είναι αυτοί που πρόσκεινται θετικά στα σχέδια της εταιρείας;
·                     Τι περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις γίνανε μέχρι τώρα, και γιατί η χώρα δεν σώθηκε από την υπάρχουσα παραγωγή μεταλλευμάτων, η οποία δεν είναι αμελητέα; Χώρες με μεγάλη μεταλλευτική δραστηριότητα παράγουν φτώχειά και μετανάστευση για τους πολίτες τους και όχι πλούτο και ευημερία.
Όταν ένας επιστήμονας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε τόσο καίρια ερωτήματα, που θίγουν τη βιωσιμότητα όλης της Χαλκιδικής, αλλά παρολ΄αυτά βαφτίζει τη μελέτη «ορθολογική» και «ασφαλής», δεν είναι έγκριτος, αλλά τουλάχιστον αφερέγγυος!
Γνωρίζουμε, ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την καινούρια δημοτική αρχή αυτού του τόπου. Θέλουμε, όμως, να στείλουμε ένα μήνυμα στον Πρόεδρο της νεοσυσταθείσας "Πρωτοβουλίας πολιτών Δήμου Αριστοτέλη". Το δικαίωμα στην εργασία είναι και για μας ιερό. Οι σημερινές, όμως, στάσεις μας καθορίζουν το ιερότερο όλων: Το αύριο των παιδιών μας που θα ζήσουν σε αυτόν τον τόπο, και αυτό δεν ανταλλάσσεται με κανενός το μεροκάματο. Οι «αυτόκλητοι» επιστήμονες, οι δικοί μας επιστήμονες έχουν το θάρρος και την αξιοπρέπεια, να χρησιμοποιούν την επιστημονική τους κατάρτιση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τι να πούμε σε έναν άνθρωπο που ονομάζει «αυτόκλητο επιστήμονα» τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Δασολογίας, των Χημικών Μηχανικών και άλλους. Η στρέβλωση της αλήθειας και η παραπληροφόρηση δεν είναι το χόμπι μας.  Αγωνιούμε και αναζητούμε την αλήθεια. Φροντίστε η αγωνία μας, να μην μετατραπεί σε οργή. Και αν εσείς «ασφαλώς» και «ορθολογικά» λέτε ότι το «έργο» θα γίνει, εμείς σας απαντάμε: Δε θα γίνει! Θα αγωνιστούν οι ιθαγενείς του πανέμορφου αυτού τόπου γι’ αυτό!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ