11 Μαΐ 2011

Συναγερμός στην Κιουτάχεια της Τουρκίας μετά από την κατάρρευση φράγματος κυανιούχων αποβλήτων




Πηγή: http://www/news-243285-kutahya-on-alert-against-cyanide-release-after-collapse-of-tailings-dam.html.todayszaman.com

Η κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων σε μια εγκατάσταση εξόρυξης και επεξεργασίας αργύρου στην δυτική επαρχία Κιουτάχεια της Τουρκίας έχει οδηγήσει σε πανικό, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν διαρροή κυανίου στις γειτονικές αγροτικές εκτάσεις, ανέφερε  το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia .
Ένα γραφείο διαχείρισης της κρίσης δημιουργήθηκε στην επαρχία  μετά την κατάρρευση του φράγματος το Σάββατο, με εμπειρογνώμονες που τώρα εξετάζουν το μέγεθος της απειλής.

Η εγκατάσταση, η οποία ανήκει στην Eti Silver Corporation, περιέχει σύμφωνα με πληροφορίες 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κυανίου. Περίπου 250 άνθρωποι από τα χωριά Aliköy, Dulkadir, Gümüş, Kızılcakaya και Köprüören συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από τις εγκαταστάσεις για να ζητήσουν από τους αρμόδιους να ενισχύσουν τα μέτρα κατά μιας ενδεχόμενης διαρροής και είπαν ότι όλα τα ζώα και τα φυτά στην περιοχή θα πεθάνουν εάν το κυάνιο διαχυθεί στους αγρούς.
Εργαζόμενοι της εταιρείας  προσπαθούν να εμποδίσουν το κυάνιο να ρεύσει  στο  πρώτο επίπεδο του φράγματος, από όπου θα μπορούσε να διαρρεύσει  προς τα έξω, ενώ επίσης γίνονται εργασίες για την ενίσχυση των αναχωμάτων.
Η εγκατάσταση βρίσκεται 34 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, κοντά στο χωριό Gümüş.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι μια πιθανή διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή πολύ χειρότερη από την διαρροή των βιομηχανικών αποβλήτων τον περασμένο Οκτώβριο σε ένα εργοστάσιο αλουμινίου στη Δυτική Ουγγαρία.
Ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τοξικής κόκκινης λάσπης κόκκινο διέρευσαν στις 4 Οκτωβρίου από ένα ρήγμα σε δεξαμενη αποβλήτων εργοστασίου αλουμινίου χρόνια στην Ajka της Ουγγαρίας, περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 120 τραυματίστηκαν. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή. 

επίσης από το ίδιο blog

H Kιουτάχεια σε μεγάλο κίνδυνο από διαρροή κυανίου, λένε οι ειδικοί