27 Μαρ 2012

Δελτίο Τύπου Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου Ροδόπης για το Συλλαλητήριο της Χαλκιδικής στις 25 Μαρτίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κομοτηνή 26.3.2012
Στις 25 Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής επετείου, πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική η προγραμματισμένη κινητοποίηση ενάντια στη μεταλλουργεία χρυσού. Η Διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης Έβρου με αντιπροσωπείες από Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη συμμετείχε δυναμικά, συμπαραστεκόμενη στον κοινό αγώνα με τους συναγωνιστές μας υπέρ του περιβάλλοντος και της υγείας από τη Χαλκιδική.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την παρέλαση στην Ιερισσό οπού οι μαθητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια. Ακολούθησε συλλαλητήριο στην πλατεία του Δημαρχείου και στη συνεχεία πομπή πολλών εκατοντάδων αυτοκινήτων σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων ως τη Μεγάλη Παναγιά, το χωριό που βρίσκεται στο στόχαστρο των εταιρειών. Εκεί πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης διαδήλωση με περισσότερο από 3.000 διαδηλωτές που ήταν κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι στον κοινό αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία. Στη συνέχεια ο συγκεντρωμένος κόσμος κατευθύνθηκε στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου με το δασικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο όρος Κάκαβος και εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες στην ίδια περιοχή 40 ντόπιοι κάτοικοι δέχτηκαν απρόκλητη σκληρή επίθεση από 500 εργαζόμενους της εταιρείας που μεταβλήθηκαν σε αναγκαστικό μισθοφορικό στρατό χωρίς καμιά παρέμβαση από την αστυνομία.
Στις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων να ανοίξει η πρόσβαση προς το βουνό και να έλθει επί τόπου εισαγγελέας, τα ΜΑΤ απάντησαν με σύννεφο από δακρυγόνα τα οποία δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, καπνογόνα και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Η επίθεση αυτή δεν πτόησε το φρόνημα των συγκεντρωμένων αλλά έδειξε ότι έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες η αποφασιστικότητά του δεν θα επιτρέψει στις εταιρείες να επληρώσουν το σκοπό τους.
Οφείλουμε να σημειώσουμε οτι κατά την αποχώρησή μας με τα αυτοκίνητα δεχτήκαμε ελέγχους από την αστυνομία (έλεγχο των αυτοκινήτων, σωματικό έλεγχο, εξακρίβωση στοιχείων) με προφανή σκοπό την ταλαιπωρία των ειρηνικών διαδηλωτών και τον εκφοβισμό τους.
Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να υπηρετεί τους πολίτες και όχι να υπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών και μερικές φόρες με υπερβάλλοντα ζήλο.
Αποδείχτηκε ότι είμαστε πολλοί, αποφασισμένοι και ζωντανοί. Ο αγώνας είναι κοινός. Οι χρυσοθήρες θα μας βλέπουν παντού μπροστά τους.