9 Δεκ 2010

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12 2μ.μ.




Στις 27/10/2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προώθησε προς γνωμοδότηση, στη νομαρχία Χαλκιδικής και στους ενδιαφερόμενους δήμους, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΕΣΑ) της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Κατάθεσε ένα 



 κείμενο 4.000 σελίδων και ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες να αποφανθούν 
εντός 35 ημερών.
 Οι αρχικοί φόβοι και ανησυχίες καθώς και η αγανάκτηση των πολιτών για την ύπουλη και εκβιαστική κίνηση του υπουργείου, προς στιγμήν και λόγω
«προεκλογικού κλίματος» καθησυχάστηκαν από τις «προσωπικές δεσμεύσεις» τοπικών πολιτικών που για άλλη μια φορά δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Η πλάνη των τοπικών υποψηφίων και η ανακολουθία λόγου/πράξης του υπουργείου επιβεβαιώθηκαν μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Από το υπουργείο ανακοινώθηκε επίσημα ότι για τη διαδικασία γνωμοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης απέμεναν 15 ημέρες (οι 35 μέρες έληγαν στις 3/12/10). Καμία ανάκληση, καμία παράταση. Αντιθέτως, κοινοποιήθηκε ότι στις 26/11/10 άρχεται με το κατ’ επείγον και η περίφημη «διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης».
Ανησυχία, ένταση, κινητικότητα σ’ όλη τη βορειοανατολική Χαλκιδική. Πολίτες, επιτροπές, σύλλογοι, φορείς, δημοτικά συμβούλια, όπως βέβαια και η εταιρεία, κινητοποιούνται. Στις 24/11/10 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παναγίας αποφασίζει ομόφωνα να μην παραβρεθεί στη διαδικασία διαβούλευσης στον Πολύγυρο και καταγγέλλει την όλη προσπάθεια του υπουργείου και της εταιρείας ως παράνομη και καταχρηστική. Ο δήμαρχος του δήμου Παναγίας καλεί για την επομένη σε ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση όπου και καταγγέλλονται οι μεθοδεύσεις υπουργείου και εταιρείας. Στην εκδήλωση εκτός από το δήμαρχο τοποθετήθηκαν αρκετοί κάτοικοι, μέλη φορέων και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ κατά τη συζήτηση που ακολούθησε προτάθηκε κινητοποίηση στον Πολύγυρο αφού εκεί θα διαδραματιζόταν τελικά η όλη παράσταση. Στην Ιερισσό είχε ήδη προγραμματιστεί αντισυγκέντρωση για τις 26/11/10.
Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, κάτοικοι της Μ. Παναγίας και της γύρω περιοχής, πολλοί χάνοντας ακόμη και το μεροκάματο, αυθόρμητα και αμισθί, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως:
«ο Κάκαβος δεν είναι τσιφλίκι κανενός, να φύγει τώρα η ελληνικός χρυσός»
«να δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτό το καρναβάλι, να φύγει η εταιρεία και να μην έρθει άλλη»
«εξόρυξη δε γίνεται μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες»
«θέλουμε τα δάση τη γη και το νερό, και όχι ένα τάφο φτιαγμένο από χρυσό» κ.α.
Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου της νομαρχίας και επετράπη μόνο η κατάθεση και πρωτοκόλληση των σχετικών εξώδικων καταγγελιών των δήμων Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Πολυγύρου όπου περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες διατράνωσαν με δυναμικό παλμό την αντίθεσή τους στα σχέδια κράτους και εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας και ενώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο διαδραματιζόταν οι τελευταίες πράξεις της φαρσοκωμωδίας με τίτλο «κοινωνική διαβούλευση», οι συγκεντρωμένοι στη νομαρχία αποχώρησαν και μετέβησαν στην Ιερισσό για να παραβρεθούν στην εκεί πολυπληθή αντισυγκέντρωση.
Η πραγματική λαϊκή κατακραυγή, οι κινητοποιήσεις των πολιτών, η κατάληψη της νομαρχίας και οι εξώδικες καταγγελίες των δύο δήμων, μάλλον δεν ελήφθησαν υπόψη από το υπουργείο και την ειδική γραμματέα αφού η όλη διαδικασία, διαβούλευση και γνωμοδότηση, συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα και καταγράφεται ως τέτοια. Δεν είναι πια μόνο υπόθεση, αλλά απτή πραγματικότητα το γεγονός ότι το ΕΣΑ της Ελληνικός Χρυσός, ως κομμάτι των χαρακτηριζόμενων «στρατηγικών επενδύσεων», θα προωθηθεί μέσα από νομοθετήματα τύπου fast track για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων. Αυτό καταμαρτυρεί επίσης και η φάρσα της « κοινωνικής διαβούλευσης» στον Πολύγυρο όπου η ειδική γραμματέας ως αγωνίστρια οικολόγος έμεινε ικανοποιημένη και ενθουσιασμένη από τα εκτενή ευχολόγια και την παιδαριώδη 15λεπτη έκθεση παρουσίασης της ΜΠΕ των 4.000 σελίδων και το ότι εξέλαβε ως εχέγγυο για την «υψηλή προστασία του περιβάλλοντος» τις «προφορικές δεσμεύσεις» υψηλόβαθμων στελεχών μπροστά στους φοβισμένους και υπό συνεχή εκβιασμό υφισταμένους τους.
Με έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΚΑ προς το νομάρχη της Χαλκιδικής στις 29/11/10, επισημαίνεται και διευκρινίζεται ότι οι δύο διαδικασίες, η γνωμοδότηση του απερχόμενου νομαρχιακού συμβουλίου και των δημοτικών συμβουλίων από τη μία και η κοινωνική διαβούλευση από την άλλη, είναι λειτουργίες διακριτές και σε εξέλιξη. Έτσι ενώ η κοινωνική διαβούλευση θα συνεχιστεί για «όσο χρειάζεται», η γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου θα λάβει χώρα κανονικά στις 10/12/10, είναι δεν είναι αρμόδιο το παραπάνω συμβούλιο.
Αυτό τον αχταρμά νομικών υπερβάσεων, αβάσιμων υποσχέσεων, παρασκηνιακών συναντήσεων και προσωπικών δεσμεύσεων το ζήσαμε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και δυστυχώς συνεχίζουμε να το βιώνουμε και μετά το «ξεκαθάρισμα» της εκλογικής αναμέτρησης.
Δυστυχώς όμως το θέμα παραμένει ιδιαίτερα σοβαρό για τους ενδιαφερόμενους, για την τοπική κοινωνία αφού:
-Η εταιρεία έδειξε τα δόντια της επίσημα και κανείς πια δεν μπορεί να επικαλεστεί προσχήματα, 700μ. ανοιχτή εξόρυξη στις Σκουριές και κυανιούχα άλατα σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι.
-Η πράσινη κυβέρνηση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της συμμετοχικής δημοκρατίας και του μνημονίου, της χαμογέλασε κλείνοντάς της το μάτι.
- Το νομαρχιακό συμβούλιο σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί επί του θέματος
Το συγκεκριμένο νομαρχιακό συμβούλιο σε καμιά περίπτωση δε νομιμοποιείται να αποφανθεί, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του η αδιαφορία προς όλες τις αιτιάσεις και τις ανησυχίες των ενδιαφερόμενων πολιτών ήταν παροιμιώδης και πάντα επικαλούνταν την έλλειψη ενημέρωσης.
Κύριε νομάρχα κ.κ. νομαρχιακοί σύμβουλοι τα 15 λεπτά ταχύρυθμης ενημέρωσης ένα πρωινό στο Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι καθόλου αρκετά για μια τόσο σοβαρή γνωμοδότηση!
Η τοπική κοινωνία δε θα ανεχτεί άλλο την κοροϊδία, την απαξίωση και την ισοπέδωσή της!
Αγώνας τώρα για αξιοπρέπεια και αυτοκαθορισμό
Την Παρασκευή 10/12 2μ.μ. όλοι στη νομαρχία Χαλκιδικής για να καταγγείλουμε και να ακυρώσουμε το στημένο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας.

πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες