11 Φεβ 2012

Το 24ωρο των εξελιξεων στο Κιλκίς – Το “μπαλάκι” στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δύο άρθρα του Γιάννη Καραγιαννίδη από το ΚΙΛΚΙΣ24



Η μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 6.1.2012 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, έβγαλε μια μεγάλη είδηση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ερωτήσεων, που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των ομιλητών ειπώθηκε από τον κ. Ζαφειράτο, ΥΠΕΚΑ ότι: Αν το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ταχθεί εναντίον των μεταλλείων τότε ο διαγωνισμός που τρέχει θα κηρυχθεί άγονος!
Γι’ αυτό δεσμεύτηκε ο τμηματάρχης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα Γενικά Όρυκτά, Ιωάννης Ζαφειράτος, ο οποίος ήταν ένας απ` τους υπηρεσιακούς παράγοντες -εκπροσώπους του Υπουργείου, που τοποθετήθηκε στη συγκέντρωση. Μάλιστα, ο κ. Ζαφειράτος, είπε ότι η δέσμευση αυτή είναι του ίδιου του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μανιάτη. «Με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε να σας τη μεταφέρω», είπε επί λέξη ο κ. Τμηματάρχης.



Βέβαια μια τόσο σοβαρή δέσμευση, η οποία μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην τρελή αυτή υπόθεση των μεταλλείων, που μας προέκυψε ξαφνικά, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να λέγεται με αφορμή μια ερώτηση (για την ιστορία, την έκανε ο γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΝ, Λαζ. Λαζαρίδης). Πιστεύουμε ότι ο κ. Ζαφειράτος θα `πρεπε να την αναφέρει στην τοποθέτησή του. Αλλά έστω και μ` αυτήν την επίδειξη ελαφρότητας, το γεγονός είναι ότι η συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, τη Δευτέρα 13.02.2012 (6 μμ), αποκτά μια εξαιρετική σπουδαιότητα.
Κι αν η είδηση βγήκε απ` την ερώτηση του κ. Λαζαρίδη, τις εντυπώσεις στη πολύωρη συγκέντρωση έκλεψε ο γνωστός μηχανικός του Κιλκίς και συγγραφέας, Θανάσης Βαφειάδης, με μια συγκλονιστική τοποθέτησή του, που περιείχε και μια έκκληση προς τους δημ. συμβούλους Κιλκίς, που συνεδριάζουν στις 13.02.2012: «Κάποτε ο αείμνηστος Κώστας Κωνσταντινίδης, που δεν είχε παρακαλέσει άνθρωπο στη ζωή του, το `κανε απέναντι στους συναδέλφους του δημ. συμβούλους ώστε να μην συναινέσουν στη παραχώρηση κάποιων κοινόχρηστων οικοπέδων, στ` όνομα του μέλλοντος των παιδιών μας. Παρακαλώ κι `εγώ τους σημερινούς συμβούλους να κάνουν το ίδιο για τα Κρούσια», είπε.
Ο Θ. Βαφειάδης ήταν ίσως αυτός που χειροκροτήθηκε θερμότερα απ` το κοινό, που παρά την μεγάλη παγωνιά γέμισε ασφυκτικά το Συνεδριακό, σε καθίσματα και διαδρόμους. Κι όσο για τους ομιλητές, αυτός που έκλεψε το παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν ο Τόλης Παπαγεωργίου, χάρη και στο στυλ ενός ευφραδούς πολιτικού, που διαθέτει στο λόγο του. Δέκτες θερμών χειροκροτημάτων έγιναν, όμως, κι οι υπόλοιποι ομιλητές κατά των μεταλλείων, γνωστοί απ` τις προηγούμενες εκδηλώσεις του Μετώπου. Αντίθετα, οι παράγοντες που εκπροσωπούσαν το Υπουργείο έτυχαν των σφοδρών αποδοκιμασιών του κοινού, διακοπτόμενοι συνεχώς απ` τους πιο θερμόαιμους.
Όπως καταλάβατε στην πολυαναμενόμενη αυτή συγκέντρωση βρήκε την αντανάκλασή του το κλίμα για το οποίο μιλούσαμε τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο θα την χαρακτηρίζαμε ως μια γνήσια λαϊκή συγκέντρωση, με τα θετικά κι αρνητικά της, βεβαίως. Στα δεύτερα, ήδη αναφερθήκαμε. Απλώς να προσθέσουμε ότι, όπως ήταν φυσικό, τα χειροκροτήματα, οι αποδοκιμασίες κι οι συχνές διακοπές δε βοήθησαν στην ψύχραιμη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Όμως το κύριο χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης (προτιμούμε αυτόν τον όρο γιατί είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα απ` τον όρο εκδήλωση) ήταν άλλο: Το ότι απ` τη μια μεριά βρίσκονταν αποφασισμένοι και ενωμένοι πολίτες, που είχαν ως υποστηρικτές των θέσεών τους κάποιους επιστήμονες, οι οποίοι διέθεταν τεκμηριωμένο και διεγερτικό λόγο, κι απ` την άλλη ήταν κάποιοι παράγοντες με υπηρεσιακή σχέση με το Υπουργείο, που προσπαθούσαν εις μάτην να διασκεδάσουν τις αγωνίες των πολιτών για το αύριο των ίδιων, των παιδιών και του τόπου τους.
Να το πούμε κι αλλιώς: Απ` τη μια ήταν μια παλλόμενη κοινωνία πολιτών που έβραζε από διάθεση συμμετοχής στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας (αλήθεια πόσο καιρό έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο στο Κιλκίς, που σχεδόν όλη μας η «ενασχόληση με τα κοινά» εξαντλούνταν στη πρόσδεση στο άρμα κάποιου πολιτικού προσώπου!), κι απ` την άλλη κάποιοι, βαριεστημένοι μάλλον, εκπρόσωποι μιας αναξιόπιστης και αδύναμης πλέον πολιτικής εξουσίας, που δίνει την αίσθηση ότι είναι ανίκανη να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει οτιδήποτε.
Κι αυτό ήταν ένα θλιβερό θέαμα αλλά και συνάμα ελπιδοφόρο, που στέλνει μηνύματα ενεργής και ουσιαστικής παρουσίας των πολιτών στα τοπικά δρώμενα. Δεν ξέρουμε αν οι παρόντες Κιλκισιώτες στην αποψινή εκδήλωση αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των διαθέσεων της τοπικής κοινωνίας. Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι οι συντοπίτες μας αυτοί έχουν την ικανότητα με τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά τους να πείσουν για το δίκιο αυτών που πιστεύουν. Εκτός, βέβαια, κι αν παρασυρθούν απ` τις τάσεις υπερβολής που διακρίνει κάποιους, ακόμα κι προβεβλημένα μέλη του Μετώπου.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, επικεντρώθηκε κυρίως στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, αλλά και εικασιών, προβλέψεων και έκφραση φόβων, γύρω από το πόση έκταση μπορεί να δωθεί για εξορυκτική δραστηριότητα, αν σ` αυτήν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ποια μπορεί να είναι τα οφέλη της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας, αν η πιθανή επένδυση θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης ή της ανεργίας κλπ.

Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ν` αναφερθούμε αναλυτικά στις εκατέρωθεν τοποθετήσεις των ομιλητών. Απλά να σημειώσουμε κάποιες αναφορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδησεογραφικού τύπου, όπως αυτή του κ. Ζαφειράτου (πάλι) ότι για την περιοχή Σκρα δεν υπάρχει πλέον εξορυκτικό ενδιαφέρον, αυτή του πρώην διευθυντή του ΙΓΜΕ, Ν. Αρβανιτίδη, να μην το `χουμε σίγουρο ότι θα βρεθεί επενδυτής (!) και η …καθησυχαστική διαβεβαίωση του καθηγητή Ανανία Τσιραμπίδη ότι όσοι φύγουν αναγκαστικά απ` τα χωριά τους θα εγκατασταθούν σε νεόδμητα διαμερίσματα (!)
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε με τεράστιες δυσκολίες, είναι αλήθεια, η συνάδελφος Δέσποινα Μοσχούτα, πήραν μέρος με εισηγήσεις τους και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Σαράντης Δημητριάδης, ο καθηγητής Δασολογίας – Φυσικών Πόρων, Θεοχάρης Ζάγκας και ο λέκτορας Πολυτεχνικής Σχολής, Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν, ο μητροπολίτης Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, ο βουλευτής Γ. Φραγγίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Κιλκίς Περ. Κολότσιος, οι επικεφαλείς των δημ. παρατάξεων της μειψηφίας Δ. Τερζίδης, Ν. Αφεντουλίδης και Γ. Φαχουρίδης, ενώ παρών αλλά όρθιος (!) ήταν κι ο εν αργία δήμαρχος, Β. Μπαλάσκας.
Πηγή: Kilkis24, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012
(ελαφρώς τροποποιημένο)
Γιάννης Καραγιαννίδης

Το 24ωρο των εξελιξεων

Γράφει ο Γιάννης Καραγιαννίδης – ΚΙΛΚΙΣ24
Ήταν ένα 24ωρο (ούτε καν) γεμάτο ραγδαίες εξελίξεις στο καυτό θέμα των μεταλλείων. Όλα άρχισαν χθες το απόγευμα με την μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση στο Συνεδριακό, όπου εκατοντάδες Κιλκισιώτες έδειξαν αποφασισμένοι ν` αποτρέψουν πάση (αγωνιστική) θυσία την λειτουργία μεταλλείων στο Κιλκίς. Η συγκέντρωση ήταν καταλυτική για τη δρομολόγηση των ραγδαίων εξελίξεων που ακολούθησαν. Έγινε καταφάνερο ότι απέναντι σε μια αποφασισμένη τοπική κοινωνία υπήρχε ένας άτολμος, ανίσχυρος και αναξιόπιστος κρατικός μηχανισμός, που δεν θα μπορούσε να πείσει, και πολύ περισσσότερο να επιβάλει θέσεις και αποφάσεις.
Η συγκέντρωση έβγαλε τη σημαντική είδηση, με την οποία ξεκίνησε το kilkis24 το χθεσινό του ρεπορτάζ για όσα έγιναν στο Συνεδριακό. Δηλαδή την διαβεβαίωση εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Μανιάτη αν το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει θέση εναντίον των μεταλλείων τότε ο διαγωνισμός τους θα κηρυχθεί άγονος.
Ακολούθησε σήμερα το πρωί η πληροφορία που δημοσίευσε το kilkis24 για πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του Κιλκίς ν` αναβληθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην αρχή εκτιμήθηκε ότι η αναβολή θα δίνονταν για να κερδιθεί χρόνος απ` την πλειοψηφούσα παράταξη προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, με δεδομένο ότι όλη η μειοψηφία θα τάσσονταν εναντίον των μεταλλείων.
Το μεσημέρι η αναβολή πράγματι επισημοποιήθηκε κι η συνεδρίαση μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα. Η πολυήμερη αυτή αναβολή αντιμετωπίστηκε κατ` αρχάς με σκεπτικισμό έως αγανάκτηση. Λίγα μόλις λεπτά, όμως, μετά την γνωστοποίηση της αναβολής, ήλθε η ανακοίνωση της πλειοψηφούσας παράταξης γι` αρνητική θέση απέναντι στα μεταλλεία. Κι εκεί τέλειωσαν όλα. Ο αγώνας που δόθηκε όλον τον τελευταίο καιρό εναντίον των μεταλλείων, φάνηκε για πρώτη φορά ότι δικαιώνεται. Αρκεί, βέβαια, να υλοποιηθεί η δέσμευση του υφυπουργού για την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.
Πέρα, όμως, απ` αυτήν καθ` αυτή την υπόθεση των μεταλλείων, η όλη εξέλιξη των τελευταίων μηνών έδειξε και κάτι άλλο, ίσως ακόμα συμαντικότερο: Ότι η τοπικές κοινωνίες είναι ικανές ν` αποτρέψουν πολιτικές για θέματα με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως το  συγκεκριμένο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι χωρίς την επίδειξη αυτής της αποφασιστικότητας και αγωνιστικότητας εκ μέρους των αντιδρούντων πολιτών, οι εξελίξεις δεν θα `ταν τόσο ραγδαίες, ούτε και σίγουρα προς την κατεύθυνση της ματαίωσης της σχεδιαζόμενης επένδυσης. Η ομοφωνία του «όχι» που διαμορφώθηκε πια στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα `ταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί. Κι ακόμα παραπάνω:  Αν εκαλείτο να εκφέρει γνώμη ένα ευρύτερο σώμα «κορυφαίων πολιτικών παραγόντων» του νομού, ενδεχομένως να είχαμε διαιώνιση της αβεβαιότητας και της εκκρεμότητας, ενώ στο μεταξύ θα προχωρούσε το σχέδιο της δημιουργίας μεταλλείων.
Όλα αυτά είναι τόσο προφανή ώστε να περιττεύει κάθε περαιτέρω επιχειρηματολογία ή εικοτολογία. Στο μόνο που οφείλουμε να σταθούμε αυτή τη στιγμή είναι στη διαμορφωθείσα το τελευταίο 24ωρο εξέλιξη για οριστική ματαίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο νομό μας. Μια εξέλιξη, που επιβλήθηκε από πλευράς αντιδρούντων πολιτών και δεν χαρίστηκε από πλευράς συμφωνούντων πολιτικών. Ανεξάρτητα απ` τη θέση που μπορεί να `χε κανείς για τα μεταλλεία, υπάρχει πιο αισιόδοξο μήνυμα απ` αυτό για τη κοινωνία μας;
by antigoldgreece