8 Δεκ 2011

Για τη μεταλλουργία χρυσού

 Επικίνδυνα τα πράγματα στο Περού - Εμφανίστηκε ο στρατός.


Στην επαρχία Καζαμάρκα, τις τελευταίες δέκα ημέρες, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά σχεδίου κατασκευής ορυχείου χρυσού και χαλκού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Περού ο πρόεδρος της χώρας Ογιάντα Ουμάλα, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Καζαμάρκα, όπου τις τελευταίες δέκα ημέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά σχεδίου κατασκευής ορυχείου χρυσού και χαλκού.
Σε μήνυμά του ο Ουμάλα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για μια περίοδο 60 ημερών με στόχο να αποκατασταθεί «η ειρήνη και η τάξη».


Η απόφαση ελήφθη μετά τις άκαρπες συνομιλίες με εκπροσώπους των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην κατασκευή του ορυχείου Conga του αμερικανικού ομίλου Newmont.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την επέμβαση του στρατού για να βοηθήσει την αστυνομία στην διατήρηση της τάξης, ενώ προβλέπει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων.
Τις τελευταίες δέκα ημέρες η επαρχία Καζαμάρκα, 850 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, έχει εν μέρει παραλύσει εξαιτίας διαδηλώσεων και οδοφραγμάτων που έστησαν όσοι είναι αντίθετοι στην κατασκευή ορυχείου χρυσού και χαλκού μέχρι το 2014-η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα στον τομέα αυτό, ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι διαδηλωτές επικαλούνται τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του ορυχείου στους υδάτινους πόρους και γενικά στο περιβάλλον.
Να προσθέσουμε ότι το Περού είναι στην 87η θέση παγκοσμίως ανά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με 36,2% των κατοίκων να ζουν σε φτώχια και ένα 12.6% να είναι εξαιρετικά φτωχό.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση για το 2011 ανά κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Κι όμως οι κάτοικοι του Περού προτιμούν την φτώχια από την καταστροφή της πατρίδας τους.
Λαδιαβίτης
http://3feeet.blogspot.com//