17 Ιουν 2011

"Θα γίνει της Κερατέας" στην Κομοτηνή


Aπο:http://3feeet.blogspot.com/


Συζήτηση για το μείζον ζήτημα του χρυσού διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής από τους αγανακτισμένους και ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Η κυβέρνηση επείγεται, όπως φαίνεται, να προχωρήσει αυτήν την ολέθρια επένδυση, μια επένδυση που, αν γίνει, θα καταστήσει την περιοχή των Σαππών και του Περάματος στη Ροδόπη κρανίου τόπο.

Ήδη οι κάτοικοι άρχισαν και πάλί να δραστηριοποιούνται σιγά- σιγά και, όπως τόνισε σε παρέμβαση του ο Τάκης Χαρίτος, επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας στο περιφερειακό συμβούλιο, είναι καιρός να ανασυσταθεί αυτό το μεγάλο κίνημα που εμπόδισε την επένδυση αυτή τα προηγούμενα χρόνια.
Με την τιμή της ουγκιάς στα 1.400 δολάρια, οι εταιρείες πιέζουν αφόρητα για την εξόρυξη, διοργανώνουν ταξίδια επηρεασμού στη Φινλανδία και είναι πραγματικά παράδοξο η γραμματέας του ΥΠΕΚΑ να πηγαίνει στο ταξίδι αυτό ως ιδιώτης και να δηλώνει ότι μέχρι τώρα ενημερωνόμασταν από περιβαλλοντολογικές ιστοσελίδες και πρέπει να αναθεωρήσουμε τις άποψεις μας.

"Θα γίνει της Κερατέας" στη Ροδόπη, τονίζουν οι κάτοικοι και υπενθυμίζουν ότι επί σειρά ετών οι εταιρείες τρώνε τα μούτρα τους στη Θράκη. Απέναντι στη "χρυσή συμμαχία", που την απαρτίζουν εταιρείες, κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ, μεγαλοδημοσιογράφοι και εκδοτικά συγκροτήματα, οι κάτοικοι προειδοποιούν ότι αυτή επένδυση δεν θα περάσει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η καναδικών συμφερόντων εταιρεία, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2012 και προβλέπονται 42 θέσεις εργασίας. Αλλά η εταιρεία δεν μας λέει πόσες θέσεις θα χαθούν, από τους ψαράδες ή από άλλες δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες εδώ αντιδρούν γιατί ανάμεσα στο δίλημμα "καρκίνος και θάνατος και ζωή" ασφαλώς διαλέγουν τη ζωή.
Το θέμα του χρυσού θα μας απασχολήσει και στο άμεσο μέλλον, αν η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Σ' αυτή την περίπτωση δεν θα έχει καμία αξία η δέσμευση του πρωθυπουργού σε επίσκεψή του στην Κομοτηνή. Είχε πει τότε στο περιφερειακό συμβούλιο "ότι από τη στιγμή που η τοπική κοινωνία δεν θέλει αυτήν την επένδυση, εμείς δεν θα την υποχρεώσουμε να τη δεχτεί'. Έχει άραγε αξία αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας; Ναι ή όχι;

Σταμάτης Σακελλίων-avgi.gr