11 Ιουλ 2013

Σκουριές: η κυβέρνηση οδηγεί την κατάσταση στα άκρα

Στην Ιερισσό, οι εξαγριωμένοι με την με την άδικη προφυλάκιση άλλων δυο συμπολιτών μας  κάτοικοι, έχουν κλείσει τις δυο εισόδους του χωριού για όλα τα εισερχόμενα κι εξερχόμενα οχήματα. Η κατάσταση δεν είναι απλά τεταμένη, είναι εκρηκτική.
Μπλόκο στον Αη-Λευτέρη, έξω από τη Μ. Παναγία
Στη Μ. Παναγία εδώ και ώρες γίνονται μάχες μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων  ενώ έχουν πέσει μεγάλες ποσότητες χημικών. Υπάρχουν τραυματίες πολίτες, ενώ ένας έχει συλληφθεί ένας 73χρονος κάτοικος. Η Ομάδα Διάσωσης της Μ. Παναγίας προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές που έβαλαν τα δακρυγόνα των ΜΑΤ. Η επίθεση των ΜΑΤ ξεκίνησε επειδή οι κάτοικοι είχαν κλείσει το δρόμο Μ. Παναγίας- Παλαιοχωρίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους δυο προφυλακισθέντες αγωνιστές.  Στα Πλανά υπάρχει μπλόκο της αστυνομίας για να εμποδίσει την επικοινωνία μεταξύ Ιερισσού και Μ. Παναγίας. Πριν από λίγο μάθαμε ότι τα ΜΑΤ οπισθοχώρησαν και ο δρόμος ξανάκλεισε.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά οδηγεί την ένταση στα άκρα. Ο δυο συμπολίτες μας, ο Γιάννης και ο Δημήτρης, όπως και ο Γιώργος και ο Βασίλης, δεν ήταν με τίποτα ύποπτοι φυγής. Έχοντας κατονομαστεί από την αστυνομία εδώ και μήνες ως “ύποπτοι” για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών στις 17 Φεβρουαρίου, αν ήθελαν να φύγουν θα είχαν φύγει. Αν ήταν ένοχοι και φοβόταν τη δικαιοσύνη, θα είχαν φύγει. Ο Γιάννης και ο Δημήτρης, προφυλακίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με γνώμονα την μαρτυρία αστυνομικού ότι «πιθανολογεί» την ενοχή του ενός, και παρά το γεγονός ότι μάρτυρας αστυνομικός επιβεβαίωσε το άλλοθι του δεύτερου ότι τη νύχτα της επίθεσης στις Σκουριές βρισκόταν στο Άγιο Όρος. “Ένδειξη ενοχής” για τον πρώτο ήταν το ότι το πρωί της Κυριακής είχε στο κινητό του περί τις 10 αναπάντητες κλήσεις. Ο ίδιος είπε ότι ήταν στην εκκλησία, όπως κάθε Κυριακή, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο παπάς που είχε κληθεί ως μάρτυρας. Όμως κάποιος αστυνομικός “πιθανολόγησε” την ενοχή του και ο πατέρας τριών παιδιών είναι τώρα στη φυλακή.
Έξω από το δικαστήριο του Πολυγύρου σήμερα το μεσημέρι, ο δεκαεπτάχρονος γιος του Γιάννη χύμηξε προς τους αστυνομικούς όταν είδε ότι παίρνουν τον πατέρα του και τον φόρτωσαν κι αυτόν μέσα στην κλούβα. Ένα ανήλικο παιδί. Ο παππούς, που του πήραν το παιδί και το εγγόνι, δοκίμασε να μπεί μέσα στο ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις κτίριο και χτυπήθηκε με κλομπ από αστυνομικό (δείτε το βίντεο).  Ο εξαγριωμένος κόσμος άρχισε να πετάει πέτρες και ακολούθησε κυνηγητό με δακρυγόνα στους δρόμους του Πολυγύρου γύρω από το δικαστήριο, στα πενήντα μέτρα απόσταση από το νοσοκομείο.


Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν είναι δικαιοσύνη. Χούντα είναι. Η νέα Χούντα που δείχνει τα δόντια της. Η ίδια “δικαιοσύνη” που αφήνει τον Κώστα Σακκά να πεθάνει για παραδειγματισμό όλων όσων τολμούν να σηκώσουν κεφάλι. Με τις προφυλακίσεις φιλήσυχων οικογενειαρχών στη Χαλκιδική, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Η οργή του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι απόλυτα δικαιολογημένη και απόλυτα εκτός ελέγχου. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται στη φυλακή λόγω της στάσης τους απέναντι στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός και μόνο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η καταστολή της αντίδρασης στο μεταλλείο και μόνο. Με το μικρό τους μυαλό σκέφτονται ότι θα μας βάλουν όλους φυλακή, ότι θα φοβηθούμε, θα λουφάξουμε, θα πάψουμε ν’αγωνιζόμαστε για το δίκιο.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι καταφέρνουν ακριβώς τ’αντίθετα αποτελέσματα. Όσο αυτοί διολισθαίνουν στον ολοκληρωτισμό, το δικό μας κίνημα μεγαλώνει και φουντώνει. Θα νικήσουμε.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤ’ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ – ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ
Στις φωτογραφίες τα σημάδια από τα δακρυγόνα στον Πολύγυρο:
-3

-6