13 Δεκ 2012

Ψήφισμα Επιτροπής Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στην εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και εξόρυξης χαλκού





ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, στις 07-12-2012 και μετά από κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας ενάντια στην εγκατάσταση Μεταλλουργίας Χρυσού κι Εξόρυξης χαλκού, συγκεντρωθήκαμε εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι του Δ.Βόλβης, πολίτες τους Δήμου μας, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στον Σταυρό κι αφού ενημερωθήκαμε συζητώντας διεξοδικά καταλήξαμε στα παρακάτω.
  •  Δεκαπέντε χρόνια πριν, σταματήσαμε με την μεγαλειώδη κινητοποίηση μας, την τότε επιχειρούμενη εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα- Βαρβάρα. Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα σε συντονισμό και συνεργασία με τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής.
  • Θεωρούμε καταστροφικό και απαράδεκτο τον όλο σχεδιασμό, το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου καθώς και την παραπλάνηση για τις συνέπειες της δήθεν αναπτυξιακής επένδυσης.
  • Ολα δείχνουν ότι οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές και μη αναστρέψιμες για την ευρύτερη περιοχή, χωρίς να αφήνουν ανέγγιχτες καμιά απο τις υπάρχουσες δραστηριότητες στο τόπο μας.
Το παραπάνω τεκμηριώνεται δυστυχώς απο τους Ανεξάρτητους Επιστημονικούς φορείς (Πρυτανικό Συμβούλιο Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσ/νίκης, Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας (τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων), Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ) καθώς κι απο την δική μας τραυματική εμπειρία των προηγούμενων ετών.
Είμαστε βέβαιοι ότι:
  • Θα υπάρξει,αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής από αγροτική – τουριστική σε περιοχή Βαριάς Βιομηχανίας.
  • Θα υπάρξει επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας σε μια μικρή και πυκνοκατοικημένη περιοχή, που ζεί κυρίως  απο την ιδιαίτερα φυσική ομορφιά του περιβάλλοντός της.
  • Θα απαξιωθούν οι ιδιοκτησίες και τα επαγγέλματα των τοπικών κοινωνιών.
  • Θα υπάρξει πολλαπλάσια απώλεια θέσεων εργασίας,απο αυτές που θα δημιουργηθούν – απο την φαραωνικού τύπου μεταλλευτική δραστηριότητα- σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας κ με πρώτο θύμα τον τουρισμό.
  • Γεωργία, Κτηνοτροφία, Δασοπονία, Μελισσοκομία, Αλιεία, αλλά κ η δυνατότητα επεξεργασίας κ τυποποίησης αγροτικών προιόντων θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές.
  • Θα υπάρξει διάσπαση των κοινωνιών μας κ της συνοχής τους.
Καλούμε την κυβέρνηση κ όλους τους υπεύθυνους πολιτειακούς παράγοντες να συναισθανθούν και να αναθεωρήσουν άμεσα τις καταστροφικές επιλογές που έχουν κάνει  για τον τόπο μας. Να συζητήσουν με εμάς και όχι με την Εταιρεία,την προοπτική του τόπου μας και το παραγωγικό μοντέλο διεξόδου απο την κρίση, σε ότι μας αφορά. Να σταματήσει τώρα να αντιμετωπίζει  σαν εχθρό την κοινωνία και να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις καταστολής που έχει θέσει στην υπηρεσία μιάς ιδιωτικής εταιρείας.
Καλούμε την δημοτική αρχή του Δήμου Βόλβης να επικαιροποιήσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση Μεταλλουργίας χρυσού-χαλκού και να μπεί μπροστά στον αγώνα μας. Μακριά από λογικές αντιπαροχής, αντισταθμιστικών οφελών και ανταλλαγμάτων. Να επιβεβαιώσει τον ρόλο της Δημοτικής αρχής ως  “του  συλλογικού εκφραστή των συμφερόντων όλης της κοινωνίας κ της προοπτικής της”.
Από την δική μας πλευρά, δηλώνουμε πως θα κινητοποιηθούμε σε συντονισμό με τις αντίστοιχες επιτροπές της Χαλκιδικής για να σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου και της ζωής μας, που ήδη ξεκίνησε.
Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα.
Όχι στο χρυσό – Όχι στα φαντάσματα του παρελθόντος.
Όχι στην ομηρία και τον εξευτελισμό συνανθρώπων μας για μια αμφισβητούμενη θέση εργασίας.
Ναι στην προοπτική και το μέλλον που εμείς επιλέγουμε.
Εξουσιοδοτούμε την νέα Συντονιστική μας Επιτροπή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το δυνάμωμα του αγώνα μας.
Μας αξίζει μιά αξιοπρεπής ζωή σε ένα πανέμορφο κι ευλογημένο τόπο.
Τον τόπο μας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ