1 Οκτ 2012

Ανακοίνωση Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για παρέμβαση για το χρυσό στο Δ.Σ.Θ.


Την Πέμπτη 27/9 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης έγινε παρέμβαση απ την Αντιεξουσιαστική Κίνηση κατά την διάρκεια ημερίδας με θέμα το νομικό πλαίσιο για το περιβάλλον. Στην συζήτηση ήταν καλεσμένος ο πρόεδρος του ΣΤΕ Κων/νος Μενουδάκος. Παρ' όλες τις αντιδράσεις των διοργανωτών και με αρκετή φασαρία το ζήτημα του χρυσού και το έγκλημα στις Σκουριές μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της συζήτησης, στην οποία παρενέβησαν θετικά και αρκετοί δικηγόροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΤΕ κατά την εισήγησή του αφού ανέφερε τις περιπτώσεις του Γραμματικού και της Κερατέας μετά ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των οικοδομικών αδειών.

Η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Θράκη ήταν εκτός ατζέντας, λες κι αγνοούσε την μεγάλη καταστροφή που απειλεί την περιοχή στην οποία ήρθε, παρ' όλο που χειρίστηκε την υπόθεσή της.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του Ε' τμήματος σταμάτησε την υλοτόμηση στις Σκουριές αλλά εκκώφευσε όταν μέσα σε λίγες μέρες με παρέμβαση της εταιρείας και της κυβέρνησης η απόφαση αυτή ανακλήθηκε. Εξάλλου τα όσα είπε ήταν αρκετά αποκαλυπτικά.
Αγνοούσε πλήρως τις περιβαλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης, και τι σημαίνει ανοιχτή εξόρυξη. Αγνοούσε πλήρως τα οχυρωματικά έργα της εταιρείας, ενώ δεν αρνήθηκε τις πιέσεις και τις απειλές της, με τις οποίες όπως δήλωσε βρέθηκε αντιμέτωπος. Για όλα αυτά όμως, έδωσε έναν σαφή προσανατολισμό αποκαλύπτοντας την πολιτική που θα ασκήσει το ΣΤΕ για όλες τις fast track επενδύσεις.
"Η νομοθεσία για τις επιπτώσεις στο περιβάλον δεν μπορεί να είναι άκαμπτη. Πρέπει να προσαρμοστεί στις συνθήκες κρίσης και στο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που βρισκόμαστε σήμερα". Αυτή ήταν η ακριβής διατύπωση των λόγων του.
Μέσα σε δυό σειρές ξεδιπλώθηκε όλος ο κόσμος των διαχειριστών της εξουσίας.Τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει άκαμπτο ούτε οι μισθοί, ούτε οι συντάξεις,ούτε η ασφάλιση, ούτε η υγεία, ούτε η παιδεία, ούτε τα δικαιώματα, ούτε οι ελευθερίες,ούτε τα κοινωνικά αγαθά, ούτε φυσικά το περιβάλλον. Πρέπει όλα να καμφθούν προς όφελος και για το συμφέρον αυτών που έχουν την εξουσία να επιβάλλουν το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Όλοι οι προστατευτικοί νόμοι που αποτύπωναν τις πιέσεις της κοινωνίας για λίγη ανάσα,σήμερα γίνονται κουρελόχαρτα,αλλά και κυρίως, κουρέλι γίνεται η αξιοπρέπεια και η ζωή. Το σκηνικό της καταστροφής έχει στηθεί και μας καλούν να γίνουμε θεατές και κομπάρσοι της.
Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και σ αυτή την πραγματικότητα προσπαθούν να μας εντάξουν με την βία και με την προπαγάνδα της ενοχής και της οριζόντιας συλλογικής ευθύνης Είναι η μόνη οριζόντια μοιρασιά από έναν κόσμο απόλυτα ιεραρχημένο,για τον οποίο το κέρδος είναι η τελική αξία που κανονίζει την ζωή στο σύνολό της.
Γι αυτό ήρθε η ώρα να τους πούμε πως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.Πως ο κόσμος της αλληλεγγύης είναι ζωντανός,πως οι άνθρωποι δεν είναι απλώς πάνω απ τα κέρδη,αλλά πως η αληθινή ζωή των ανθρώπων δεν έχει καμμιά σχέση με τα κέρδη.Πως ήρθε η ώρα, συλλογικά,υπεύθυνα και οριζόντια να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια,χωρίς ηγεμονίες και χωρίς "σωτήρες".
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Υ.Γ Ευχόμαστε ολόψυχα καλή ανάρρωση στον φίλο μας τον Κώστα που δέχθηκε ομοβροντία πλαστικών σφαιρών σε ευθεία βολή, απ τις δυνάμεις καταστολής στις 9/9 κατά την διάρκεια της διαδήλωσης μέσα στο βουνό στις Σκουριές, με αποτέλεσμα να κάνει αιμόπτυση και να του αφαιρεθεί η σπλήνα λόγω ρήξης.
Όσο σίγουρο είναι ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζει άκαμπτος και αταλάντευτος, γιατί είναι αγώνας για την ίδια την ζωή, άλλο τόσο σίγουρο είναι πως αυτή η δολοφονική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ