Πολλά ορυχεία των Βαλκανίων απειλούν το περιβάλλον με σοβαρές καταστροφές, όπως αυτή που σημειώθηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία από τοξική λάσπη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ αφού πέρασε από επιθεώρηση 150 μεταλλεία της περιοχής.
"Από το 2006" αναλύουμε όλα τα ορυχεία της νοτιοανατολική Ευρώπης. Καταγράψαμε πάνω από 150 και τα περισσότερα από αυτά δυστυχώς συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον", εξήγησε η εκπρόσωπος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), Ιζαμπέλ Βαλεντινί.
"Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κόσοβο) είναι πραγματικά γεμάτη (από μεταλλεία) που συχνά εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και επομένως δεν έκλεισαν με το σωστό τρόπο", πρόσθεσε.
Για το κλείσιμο αυτού του είδους των εγκαταστάσεων απαιτείται να ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον ο κίνδυνος ρύπανσης αλλά και να διασφαλιστεί ότι ο χώρος είναι ασφαλής.
"Όλα αυτά δεν έγιναν παντού και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε εκατοντάδες εγκαταλειμμένα ορυχεία που συχνά δεν έχουν πλέον ούτε ιδιοκτήτη", συνέχισε η Βαλεντινί.
Κατά συνέπεια, σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζονται πολύ σοβαρά προβλήματα μόλυνσης των υδάτων και της ατμόσφαιρας που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, τόνισε. Ήδη, το UNEP μεσολάβησε για να λυθεί το πρόβλημα σε δύο ορυχεία της Αλβανίας όπου βαρέα μέταλλα χύνονταν σε ποταμούς.